Towards daily-based local ties at Fundamental Geodetic Sites - Development of local tie processes as a part of the renovations at Metsähovi Geodetic Research Station

Julkaisun otsikon käännös: Kohti geodeettisten paikallissidosten päivittäisratkaisuja

Tutkimustuotos: Doctoral ThesisCollection of Articles

Abstrakti

Toimiakseen moderni yhteiskunta tarvitsee luotettavaa ja ajantasaista paikkatietoa. Nykyiset paikannusmenetelmät toimivat globaalissa vertauskehyksessä, joka on vuosikymmeniä pitkien avaruusgeodeettisten havaintojen aikasarjojen tulos ja päivitetään noin viiden vuoden välein. Eri avaruusgeodeettisten tekniikoiden vertauskehykset yhdistetään toisiinsa paikallisilla sidoksilla. Tällöin keskeisessä asemassa ovat geodeettiset asemat, joilla on useampi kuin yksi avaruusgeodeettinen havaintolaite. Metsähovin geodeettinen tutkimusasema on yksi näistä. Tarkkuusvaatimus sidosvektoreille on 1mm/200m. Lisäksi vektorien tulee olla orientoitu globaalissa vertauskehyksessä. Tässä väitöstutkimuksessa tutkittiin kahta tekniikaltaan erilaista tapaa mitata ja laskea paikalliset sidosvektorit avaruusgeodeettisten havaintolaitteiden referenssipisteiden välille. Toinen perustuu kinemaattiseen GPS-mittaukseen ja toinen tarkkoihin kulma- ja etäisyysmittauksiin. GPS-antennit VLBI radioteleskoopin lautasen vastakkaisilla puolilla tai prismat sekä tähykset teleskoopin rakenteessa pyörivät teleskoopin mukana. Referenssipisteen estimointiin kehitettiin tässä työssä uusi matemaattinen malli. Vaikka sidosmittaukset ovat paikallisia maastomittauksia, tarkkuusvaatimukset ovat samat kuin tarkoissa teollisuusmittauksissa tai metrologiassa. Työssä tutkittiin myös pienten paikallisten verkkojen kolmiulotteista tasoitusta ja liittämistä globaaliin vertauskehykseen. GPS-antennien vaihekeskipisteen muuttumista mittausten aikana hallitaan laskennassa kalibrointitaulukoilla. Koska GPS on keskeinen osa tämän työn mittauksissa, kyseinen vaihtelu muodostaa epävarmuuslähteen, joka on otettava huomioon. Väitöstutkimuksessa kehitettiin mittaus- laskenta- ja analyysimenetelmät validoida GPS-antennien kalibrointeja. Metsähoviin rakennettiin tätä varten testikenttä jossa kehitettyä menetelmää voidaan käyttää. Tämän väitöstutkimuksen tärkein globaalien vertauskehysten yhdistämiseen vaikuttava tulos on Metsähovin geodeettisen tutkimusaseman sidosvektorien joukko, joka on globaalissa ITRF2014 vertauskehyksessä ja täyttää globaalien vertauskehysten yhdistämiseen tarvittavien sidosvektorien tarkkuusvaatimukset. Lisäksi kehitettiin ajantasaiset automaattiset menetelmät GNSS-pohjaisten ja terrestristen sidosten mittaamiseen ja laskentaan. Tarkat paikalliset sidosvektorit parantavat globaalien vertauskehysten laatua ja ovat tärkeä osa, yksi tekniikka, globaalien vertauskehysten yhdistämisessä. Globaalin vaikutuksen lisäksi mittaus-, instrumentointi- ja analyysimenetelmien tutkimus hyödyttää normaalia kenttämittausta.
Julkaisun otsikon käännösKohti geodeettisten paikallissidosten päivittäisratkaisuja
AlkuperäiskieliEnglanti
PätevyysTohtorintutkinto
Myöntävä instituutio
  • Aalto-yliopisto
Valvoja/neuvonantaja
  • Nordman, Maaria, Vastuuprofessori
  • Poutanen, Markku, Ohjaaja
Kustantaja
Painoksen ISBN978-952-64-1402-7, 978-951-48-0285-0
Sähköinen ISBN978-952-64-1403-4, 978-951-48-0286-7
TilaJulkaistu - 2023
OKM-julkaisutyyppiG5 Artikkeliväitöskirja

Tutkimusalat

  • geodesia
  • datum problem
  • paikallissidokset
  • verkkotasoitus

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Kohti geodeettisten paikallissidosten päivittäisratkaisuja'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä