Suomalainen teollinen internet – haasteesta mahdollisuudeksi: Taustoittava kooste

Jari Juhanko (Toimittaja), Marko Jurvansuu (Toimittaja), Toni Ahlqvist, Heikki Ailisto, Petteri Alahuhta, Jari Collin, Marco Halen, Tapio Heikkilä, Helena Kortelainen, Martti Mäntylä, Timo Seppälä, Mikko Sallinen, Magnus Simons, Anu Tuominen

Tutkimustuotos: KirjaCommissioned report

Abstrakti

Teollinen internet (TI) on tämän hetken tärkeimpiä murroksia niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Suomelle haetaan uutta kasvua ja kilpailukykyä teollisen internetin hyödyntämisen kautta. Valtioneuvoston kanslia (VNK) on nimennyt sen yhdeksi kärkiteemoistaan ja teettää selvitystyön teemalla ”Suomalainen teollinen internet – haasteesta mahdollisuudeksi”. Selvityksen toteuttaa erillinen työryhmä, joka koostuu alan tutkijoista ja asiantuntijoista VTT:stä, Aalto-yliopistosta ja ETLAsta.

Selvitystyö koostuu neljästä osiosta: taustoittava kooste (tämä raportti), skenaariot ja vaikutukset, Suomen vahvuudet ja heikkoudet sekä toimenpidesuositukset. Hankkeen painotus on suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa, mutta se leikkaa teollisuuden lisäksi myös muita keskeisiä elinkeinoelämän alueita (mm. energia, liikenne ja logistiikka, kauppa, kiinteistöt ja infrastruktuuri) sekä julkisen sektorin toimintaa.

Hankkeen tuloksena syntyy perusteltu käsitys internet-talouden vaikutuksista Suomessa ja suomalaiseen teollisuuteen osana globaalia kehitystä, arvio Suomen vahvuuksista ja heikkouksista teollisen internetin mahdollisuuksien hyödyntämisessä sekä johtopäätökset ja toimenpidesuositukset julkisille toimijoille. Suositukset voivat sisältää ehdotuksia TKI-investoinneista, sääntelystä tai sen purkamisesta ja julkisiin hankintoihin liittyvistä toimista sekä koulutuksesta.

Tämä taustoittava kooste sisältää teollisen internetin määritelmän, kuvaa murrosta sekä sen tuomia mahdollisuuksia sekä esittelee teollisen internetin edelläkävijöitä Suomessa ja muualla.
Julkaisun otsikon käännösIndustrial Internet Transforms Finland’s Challenges into Opportunities: Background Synthesis
AlkuperäiskieliSuomi
KustantajaResearch Institute of the Finnish Economy ETLA
Sivumäärä66
TilaJulkaistu - 5 tammik. 2015
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiETLA Reports
KustantajaThe Research Institute of the Finnish Economy
Numero42
ISSN (painettu)2323-2447
ISSN (elektroninen)2323-2455

Tutkimusalat

  • teollinen internet
  • murros
  • automaatio
  • digitalisaatio
  • kilpailukyky
  • teollisuus

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Suomalainen teollinen internet – haasteesta mahdollisuudeksi: Taustoittava kooste'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä