Onko Suomi jäämässä alustatalouden junasta?

Heikki Ailisto (Toimittaja), Jari Collin (Toimittaja), Jari Juhanko (Toimittaja), Martti Mäntylä (Toimittaja), Sampsa Ruutu (Toimittaja), Timo Seppälä (Toimittaja), Marco Halen, Kari Hiekkanen, Kirsi-Maria Hyytinen, Eeva Kiuru, Heidi Korhonen, Jukka Kääriäinen, Päivi Parviainen

Tutkimustuotos: KirjaCommissioned report

Abstrakti

Digitaaliset alustat ja alustatalous nähdään merkittävänä murroksena, joka vaikuttaa myös Suomessa toimiviin yrityksiin. Tässä Valtioneuvoston kanslian rahoittamassa hankkeessa on haettu vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

1. Millä sovellusalueilla Suomessa on parhaat edellytykset digitaalisten palveluekosysteemien ja alustojen syntymiselle? Mitkä ovat näiden sovellusalueiden vahvuudet ja heikkoudet?

2. Millä toimenpiteillä voidaan edistää digitaalisiin alustoihin perustuvan liiketoiminnan ja uusien työpaikkojen syntymistä Suomessa ja näihin alustoihin perustuvan liiketoiminnan kasvua ja kansainvälistymistä?

Tiedonhankinta- ja analysointimenetelminä selvityksessä käytettiin perinteisen kirjallisuuskatsauksen lisäksi asiantuntijoiden haastatteluja, työpajatyöskentelyä, selvitystyössä olevien henkilöiden omia taustatutkimuksia ja kokemuksia, systeemidynaamista mallinnusta sekä yritysten internetissä julkaiseman tiedon analysointia. Hankittu tieto jäsennettiin innovaatiojärjestelmiä ja alustataloutta kuvaaviin viitekehyksiin.
AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaValtioneuvoston kanslia
Sivumäärä54
ISBN (elektroninen)978-952-287-253-1
TilaJulkaistu - 2016
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
KustantajaValtioneuvoston kanslia
Vuosikerta19/2016
ISSN (elektroninen)2342-6799

Siteeraa tätä