Murrosareenan muutospolkutyökalu

Sofi Perikangas, Sampsa Hyysalo

Tutkimustuotos: KirjaBookProfessional

56 Lataukset (Pure)

Abstrakti

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman Smart Energy Transition-hankkeen ja Sitran Hiilineutraali kiertotalous –teeman alla toteutettiin vuoden 2017 aikana murrosareenaprosessi, jossa osallistujat kokoontuivat yhteiseen visiointiin sekä tärkeiden tavoitteiden ja muutospolkujen tunnistamiseen. Prosessin pohjalta muodostettiin raportti Uusia näkymiä energiamurroksen Suomeen: Murrosareenan tuottamia kunnianhimoisia energia- ja ilmastotoimia vuosille 2018-2030. Muutospolkujen luomisessa hyödynnettiin polkutyökalua, joka kehitettiin ennen prosessin alkua tukemaan metodin konkretisoimista ja visualisoimista.

Polkutyökalu suunniteltiin iteratiiviseksi ja hyödynnettäväksi myös tulevissa murrosareenaprosesseissa. Työkalu ohjeineen ja osineen on lisensoitu Creative Commons -lisenssin alle, ja sitä on mahdollista hyödyntää myös yksityisissä strategisissa murrosprosesseissa.

Tämä julkaisu sisältää ohjeet varsinaisen työpajan läpivientiin ja fasilitointiin vaihe vaiheelta, sekä ohjeen työkalun avulla tuotettujen polkujen dokumentointiin ja digitointiin. Työpajaohje on tarkoitettu jaettavaksi osallistujille etukäteen tutustuttavaksi, ja työpajan fasilitoijan on hyvä perehtyä erikseen fasilitoijille suunnatuihin ohjeisiin, jotka löytyvät ohjeen eri osista. Dokumentointiohje on suunnattu työpajan järjestäjille, jotka polkujen valmistuttua ryhtyvät dokumentoimaan aikaansaatuja kokonaisuuksia.
Julkaisun otsikon käännösTransition Arena Pathway Tool
AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaAalto University
Sivumäärä40
ISBN (elektroninen)978-952-60-7876-2
TilaJulkaistu - 7 maalisk. 2018
OKM-julkaisutyyppiD5 Käsikirjat, ammatilliset käyttöoppaat tai ohjeet tai sanastott

Julkaisusarja

NimiAalto-yliopiston julkaisusarja TAIDE + MUOTOILU + ARKKITEHTUURI
Numero2
Vuosikerta2018
ISSN (elektroninen)1799-4845

Tutkimusalat

  • energiamurros
  • murrosareenatyökalu
  • muutospolkutyökalu
  • visiointi
  • fasilitointi

Siteeraa tätä