Measurements, analysis and modeling of wind-driven ambient noise in shallow brackish water

Julkaisun otsikon käännös: Tuulen matalassa murtovedessä aiheuttaman vedenalaisen kohinan mittaus, analyysi ja mallinnus

Ari Poikonen

  Tutkimustuotos: Doctoral ThesisCollection of Articles

  Abstrakti

  Tuulen aiheuttamaa vedenalaista kohinaa tutkittiin Suomenlahden matalissa murtovesissä taajuusalueella 20 Hz - 70 kHz. Mitattujen kohinaspektrien taso yhtyy voimakkaimmilla tuulilla muutaman desibelin tarkkuudella valtamerien keskimääräisiin kohinatasoihin, mutta kohinan tuuliriippuvuudet eroavat merkittävästi toisistaan. Matalassa murtovedessä kohinatason tuuliriippuvuuden potenssi taajuudella 200 Hz on n. 2.4, kun se on valtameriympäristössä on tyypillisesti n. 1.5. Kohinaspektrin käyttäytymistä suuremmilla taajuuksilla (yli 1 kHz) mallinnettiin sekä kuplaisen nesteen dispersiomallilla että resonanssitaajuuksillaan värähtelevien kuplien mallilla. Toisin kuin valtameressä, makeassa ja vähäsuolaisessa vedessä absorptio alkaa laskea yli 10 kHz taajuudella johtuen murtuvien aaltojen synnyttämien pienten kuplien vähäisestä suhteellisesta määrästä. Kohinaspektreissä yli 10 kHz taajuuksilla havaittua jyrkkää vaimenemista ei siten voida selittää kuplavaimennuksella. Murtovedestä mitattuihin kohinaspektreihin sovitetuissa kuplakokojakaumissa on selkeä maksimi kuplan säteillä 0.1 - 0.3 mm ja huomattava pudotus alle 0.1 mm säteillä. Murtoveden kuplakokojakaumat sidottiin valtameren vertailujakaumaan, jossa jakauman jyrkkyyden potenssi oli -3/2, joka aiheutti spektrin laskevalle osalle jyrkkyyden 5.7 dB/oktaavi. Kohinamittauksia tehtiin kaikkina vuodenaikoina, mutta ajallista riippuvuutta ei havaittu spektreistä lasketuissa parametrissä. Tämä johtuu todennäköisesti mittausten lähikenttäolosuhteista, jossa kaukaa edenneen äänen osuus on vähäinen. Rannikon olosuhteiden luontainen vaihtelu on kuitenkin suurta ja kuplakokojakaumalla tiedetään olevan huomattavaa paikallista vaihtelua, joka riippuu vuodenajasta, biologisista tekijöistä ja jopa säästä. Tämän takia mittausten johtopäätökset ovat luonteeltaan suuntaa antavia, eikä niitä tule siten liiaksi yleistää.
  Julkaisun otsikon käännösTuulen matalassa murtovedessä aiheuttaman vedenalaisen kohinan mittaus, analyysi ja mallinnus
  AlkuperäiskieliEnglanti
  PätevyysTohtorintutkinto
  Myöntävä instituutio
  • Aalto-yliopisto
  Valvoja/neuvonantaja
  • Laine, Unto K. , Vastuuprofessori
  • Kalliomäki, Martti, Ohjaaja, Ulkoinen henkilö
  Kustantaja
  Painoksen ISBN978-952-60-4513-9
  Sähköinen ISBN978-952-60-4514-6
  TilaJulkaistu - 2012
  OKM-julkaisutyyppiG5 Artikkeliväitöskirja

  Tutkimusalat

  • vedenalainen akustiikka
  • vedenalainen kohina
  • kuplat
  • hydrofonit
  • kaikumittaus
  • Itämeri
  • Suomenlahti

  Sormenjälki

  Sukella tutkimusaiheisiin 'Tuulen matalassa murtovedessä aiheuttaman vedenalaisen kohinan mittaus, analyysi ja mallinnus'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

  Siteeraa tätä