Maapolitiikan nykytila ja tulevaisuus: Keinot, vaikuttavuus, avoimuus ja hyväksyttävyys

Heidi Falkenbach, Pauliina Krigsholm, Tea Lönnroth, Tuulia Puustinen, Ari Ekroos, Martti Häkkänen, Jeremias Kortelainen, Noora Luomala, Salla Rausmaa, Mia Toivanen

Tutkimustuotos: KirjaCommissioned report

Abstrakti

Maapolitiikan toimintaympäristöön kohdistuu monia muutospaineita esimerkiksi kaupungistumiskehityksen, ilmastonmuutoksen ja poliittisten megatrendien seurauksena. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kuntien maapolitiikan nykytilaa ja kehittämistarpeita. Tutkimuksessa keskitytään maapolitiikan keinovalikoimaan, sen käyttöön ja toimivuuteen, maapoliittiseen tavoitteenasetantaan ja toimenpiteiden tai keinojen vaikutuslogiikkaan sekä maapolitiikan seurantaan ja raportointiin. Läpäisevinä näkökulmina tutkimuksessa ovat maapolitiikan avoimuus ja tasapuolisuus, jotka ovat keskeisiä elementtejä maapolitiikan hyväksyttävyydessä eri sidosryhmien näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin monimenetelmällisesti hyödyntäen useita eri aineistoja. Tutkimuksessa havaittiin monia kehitystarpeita maapolitiikalle ja tutkimus esittääkin lukuisia kehittämisehdotuksia ja suosituksia maapolitiikalle. Lisäksi tutkimuksessa on muun muassa havainnollistettu esimerkein maapolitiikan tavoitteenasetantaa ja vaikuttavuusajattelua sekä luonnosteltu edelleen kehitettäväksi maapolitiikan raportointikehikko, jolla maapoliittista toimintaa voitaisiin seurata, arvioida ja valvoa. Niin kunnat, maapolitiikan sidosryhmät kuin lainsäätäjät voivat hyödyntää tutkimuksen tuloksia sekä kehittämisehdotuksia ja suosituksia.
Julkaisun otsikon käännösThe current state and future of land policy: Instruments, impact, transparency and fairness
AlkuperäiskieliSuomi
KustantajaPrime Minister's Office
Käyttöönottava elinThe Prime Minister's Office
Sivumäärä264
Vuosikerta2021:49
ISBN (elektroninen)978-952-383-322-7
TilaJulkaistu - 21 kesäk. 2021
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Numero49
Vuosikerta2021
ISSN (elektroninen)2342-6799

Tutkimusalat

  • maapolitiikka
  • lainsäädäntö
  • vaikuttavuus
  • avoimuus
  • hyväksyttävyys
  • tutkimus
  • tutkimustoiminta

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Maapolitiikan nykytila ja tulevaisuus: Keinot, vaikuttavuus, avoimuus ja hyväksyttävyys'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä