Lasin jäljet

Tutkimustuotos: Taiteellinen julkaisu ja ICT-julkaisuExhibitionArt in coproductionvertaisarvioitu

Abstrakti

Designmuseo Nuutajärven vitriininäyttely esittelee kesällä 2023 kolme erillistä kokonaisuutta. Yhdistävä tekijä on Nuutajärven lasikylän alueen maaperästä löydetyt lasin jäljet ajalta, jolloin tehdasalueen laitamia käytettiin kaatopaikkoina. Vitriinissä esillä olevissa teoksissa Nuutajärven historia ja nykyaika yhdistyvät tavalla, joka nostaa keskusteluun ajankohtaisen aiheen kestävän kehityksen tavoitteista taiteen, muotoilun ja taidekäsityön alalla.

Maayhteisöjä purkamassa/rakentamassa Nuutajärven lasikylässä on Un/making studion (Kristina Lindström & Åsa Ståhl) sekä Maalaboratorion (Riikka Latva-Somppi, Maarit Mäkelä ja Tzuyu Chen) projekti, jonka aikana lasikylän alueen maaperän ja siinä kasvatettujen kasvien raskasmetallipitoisuutta analysoitiin. Projekti on ollut aiemmin esillä Designmuseossa Helsingissä Soil Matters -näyttelyssä sekä Saksassa Bröhan Museumissa, Ruotsissa The Glass Factoryssa ja Suomen lasimuseossa Glass – Hand Formed Matter -kiertonäyttelyssä.

Aura Latva-Sompin Pintti tutkii historian ja nykyhetken välistä jännitettä ja Amedeo Martinesin A Matter of Time (Ajan kysymys) pohtii vierauden ja paikallisuuden käsitettä lasikulttuurin kautta. Latva-Sompin ja Martinesin teokset ovat valmistuneet syksyllä 2020 Aalto-yliopiston Contemporary Design -pääaineen järjestämän Glass Summer School -kurssin aikana. Ohjaajina toimivat Kirsti Taiviola ja Gianluca Giabardo. Kurssi järjestettiin yhteistyössä Nuutajärvellä toimivan Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen kanssa.
Julkaisun otsikon käännösTraces of Glass
AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisupaikkaNuutajärvi
KustantajaDesignmuseo Nuutajärvi
TilaJulkaistu - 7 kesäk. 2023
OKM-julkaisutyyppiF2 Taiteellisen teoksen tai esityksen osatoteutus
TapahtumaLasin jäljet - Traces of Glass - Designmuseo Nuutajärvi, Nuutajärvi, Suomi
Kesto: 7 kesäk. 202330 elok. 2023
https://nuutajarvi.fi/ajankohtaista/lasinjaljet

Tutkimusalat

  • Glass
  • glass waste
  • soil
  • soil contamination
  • design

Field of art

  • Muotoilu
  • Nykytaide

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Lasin jäljet'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä