Koulurakennusten kunto ja sisäilmasto

Katja Tähtinen, Camilla Vornanen-Winqvist, Tuomas Alapieti, Tuomas Raunima, Ilkka Valovirta, Paavo Kero, Heikki Miettinen, Mikko Simpanen, Juha Vinha, Heidi Salonen

Tutkimustuotos: KirjaCommissioned report

Abstrakti

Hankkeessa tutkittiin Suomen koulurakennusten rakenteiden, talotekniikan ja sisäilmaston kuntoa sekä muuttuvien sääolojen ja energiansäästötavoitteiden vaikutuksia rakentamiseen, ja tehtiin havaintoja rakennusten tietojenhallinnasta. Aineistona olivat laajat rekisteri- ja tutkimusaineistot sekä koulurakennusten kunto- ja sisäilmasto-olosuhdetiedot.

Tulosten perusteella kuntien pitäisi kehittää rakennusten ylläpidon pitkän aikavälin investointisuunnittelua ja kiinteistötietojen hallintaa. Investointisuunnittelun pohjaksi tarvitaan systemaattisemmin kerättyä, luotettavaa ja ennakoivaa tietoa rakennusten kunnosta ja sisäilmastosta. Sisäilmasto-olosuhteita tai ilmanvaihtotekniikan kuntoa ei kartoiteta järjestelmällisesti, ja ilmamäärien suunnitelmanmukaisuus on heikkoa riippumatta rakennuksen iästä tai peruskorjauksesta. Rakennuksen painesuhteiden hallintaan sekä ilmanvaihdon ajoittaisen pysäyttämisen energiahyötyjen saamiseksi tarvitaan kokonaisvaltainen tieto rakennuksesta.

Ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia rakenteiden toimintaan voidaan ennakoida ja välttää. Monet nykymääräysten mukaan toteutetut ulkovaipparakenteet toimivat jatkossakin, mutta kosteusrasitusten lisääntymisen vaikutukset suunnitteluratkaisuihin on otettava jo huomioon uudis- ja korjausrakentamisessa. Rakennuksen koko elinkaarenaikainen seuranta ja ennakoiva kunnossapito ovat entistäkin tärkeämpiä.
AlkuperäiskieliSuomi
KustantajaValtioneuvoston kanslia
Sivumäärä142
ISBN (elektroninen)978-952-383-023-3
TilaJulkaistu - 2023
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiValtioneuvoston kanslia Helsinki 2023 Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Numero57
Vuosikerta2023
ISSN (elektroninen)2342-6799

Siteeraa tätä