Japanese Design Today 100 : Japonismi nykymuotoilussa

Tutkimustuotos: Taiteellinen julkaisu ja ICT-julkaisuvertaisarvioitu

Tutkijat

Organisaatiot

Kuvaus

Japanese Design Today 18.1–17.3.2019. Suomen ja Japanin 100-vuotisia diplomaattisuhteita juhlistetaan avaamalla kiertonäyttely, jonka on tuottanut The Japan Foundation yhteistyössä Japanin suurlähetystön ja Suomen kansallismuseon kanssa. Ohessa esitellään töitä Suomessa työskenteleviltä nuorilta muotoilijoilta, joilla japanilainen muotoiluperinne on ollut inspiraationa.
Suurin osa näyttelyn 100:sta käyttöesineestä, huonekaluista, astioista, paperitavarasta ja teknologian tuotteista on luotu viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Ne edustavat japanilaista estetiikkaa, toimivuutta ja innovaatioita sekä uusimpia japanilaisen muotoilun trendejä. Näyttelyssä on esillä nuoremman polven sekä sodanjälkeisten maineikkaiden suunnittelijoiden, kuten Sori Yanagin ja Riki Watanaben muotoilua.

Japonismi nykymuotoilussa

Suomessa toimivat nuoret muotoilijat hakevat kasvavassa määrin inspiraationsa japanilaisesta käsityöperinteestä ja kulttuurista. Muotoilijat ovat omaksuneet Japanista lähtöisin olevia perinteisiä tekniikoita, kuten puuesineiden lakkaamisen ja shino-keramiikan. Heidän teoksissaan näkyy myös vaikutteita japanilaisesta pop-kulttuurista, epätäydellisyyttä ihannoivasta wabi-sabi-estetiikasta sekä teeseremoniasta. Tätä muotoilutrendiä havainnollistaakseen Kansallismuseo valitsi avoimen haun kautta 38 Suomessa työskentelevää nuorta muotoilijaa, joiden työskentelyyn japanilainen kulttuuri on vaikuttanut.

Valitut muotoilijat ovat opiskelleet Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Teokset edustavat keramiikkaa, lasia, tekstiiliä, kodin esineitä, leluja, tutkimusta ja grafiikkaa.

Pop up -näyttely on esillä Kansallismuseon 1. kerroksessa 18.1.–17.3.2019.

Yksityiskohdat

AlkuperäiskieliEnglanti
JulkaisupaikkaHelsinki
TilaJulkaistu - 18 tammikuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkaistut taideteosten osatoteutukset
TapahtumaJapanese Design Today 100: Japonismi nykymuotoilussa - Kansallismuseo, Helsinki, Suomi
Kesto: 18 tammikuuta 201917 maaliskuuta 2020
https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/japanese-design-today-100

ID: 39352730