IKÄPIHA – ikäihmisten pitkäaikaispalvelujen harmonisointi maakunnissa

Teemu Tupala, Olli Halminen, Riikka-Leena Leskelä, Pyry Niemelä, Emmi Peltonen, Anna-Maria Hiltunen, Anne Kaarnasaari, Miika Linna

Tutkimustuotos: KirjaCommissioned report

Abstrakti

Yhdenvertaisuus on keskeinen arvo suomalaisessa sote-palvelujärjestelmässä, ja sille on myös lainsäädännölliset perusteet. Ikääntyneiden palvelujen käytössä on alueellisia vaihteluja. Tämä johtuu ainakin osittain muusta kuin ikärakenteesta tai sairastavuudesta.

Selvityksen tarkoituksena oli tarkastella ikääntyneiden pitkäaikaispalvelujen nykyrakenteita ja arvioida palvelujen myöntämisperusteiden harmonisoinnin vaikutuksia palvelujen peittävyyteen ja kustannuksiin maakunnissa. Raportissa kuvataan palvelujen harmonisoitumista perustuen muutamaan maakuntaan, joissa on jo nykyisin yksi maakunnallinen järjestäjäorganisaatio sekä arvioidaan harmonisoinnin potentiaalisia vaikutuksia laskennallisesti.

Selvitys osoitti, että harmonisoinnilla olisi merkittäviä vaikutuksia sekä palvelujen peittävyyksiin että kustannuksiin. Selvityksessä tarkastellun esimerkkipalvelurakenteen mukaisesti toteutettuna harmonisointi tuottaisi nykyisellä väestörakenteella noin puolen miljardin euron vuosittaiset kustannussäästöt koko maan tasolla yhteen laskettuna. Laskelma on kuitenkin vain teoreettinen, koska se perustuu mallinnettuihin kustannuksiin. Lisäksi säästöjen aikaan saaminen edellyttäisi todellisuudessa mittavaa kehitystyötä palvelurakenteiden keventämiseksi.

Harmonisoituminen, jonka havaittiin jo osittain tapahtuneen palvelujaan yhdenmukaistaneissa maakunnissa, tarkoittaisi nykyistä yhdenmukaisempia palvelurakenteita ja yhdenvertaisempaa palveluihin pääsyä, mikä olisi jo itsessään arvokas lopputulos. Harmonisointi on yksi osatekijä ikääntyvän väestön palvelujen järjestämisessä yhdenvertaisesti ja taloudellisesti kestävästi, mutta palvelutarpeisiin ja kustannuksiin on jatkossa pyrittävä vaikuttamaan yhtäaikaisesti monin eri tavoin.
Julkaisun otsikon käännösIKÄPIHA – harmonisation of the grounds for granting long-term elderly care services in counties
AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaVALTIONEUVOSTON KANSLIA
Sivumäärä106
Painos2020
ISBN (elektroninen)978-952-287-821-2
TilaJulkaistu - 13 tammik. 2020
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistut kehitykset tai tutkimusraportit tai tutkimukset

Julkaisusarja

NimiValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
KustantajaValtioneuvoston kanslia
Numero2
Vuosikerta2020
ISSN (elektroninen)2342-6799

Tutkimusalat

  • vanhuspalvelut
  • palvelurakenne
  • yhdenmukaistaminen
  • pitkäaikaishoito
  • sote-uudiostus
  • tutkimus
  • tutkimustoiminta

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'IKÄPIHA – ikäihmisten pitkäaikaispalvelujen harmonisointi maakunnissa'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä