Sairaalasinfonia 3.0: Radioessee

Tutkimustuotos: Taiteellinen julkaisu ja ICT-julkaisuArtefactArt in coproductionvertaisarvioitu

Abstrakti

Kuinka voimme herkistyä kuuntelemaan kokemuksia, joista ei voi puhua? Miten kuulla ja ilmaista omalla äänellä sitä, mitä olemme?

Essee Sairaalasinfonia 3.0. tutkii kokemuksellista rajaa sairauden ja terveyden, minun ja toisen välillä. Esseessä soivat kahdeksan HYKS Psykiatriassa hoitoa saaneen ihmisen, sairaanhoitaja Heimo Spelmanin sekä taiteilija-tutkija Fastin yhteinen ääni.
Äänessä olemme olemassa värähtelyinä: tunnen kehossani, kuinka vaikutun ja vaikutan. Virittymällä ihmisäänen sanattomaan ulottuvuuteen voimme tuntea myös pilkahduksen siitä, miten liitymme toisiimme. Toisiinsa lomittuvat äänet eivät kuulu enää vain minulle tai sinulle: ne luovat laajemman kentän ympärillemme ja muistuttavat, ettemme ole yksin.

”Et vois olla tosiaan vaan silleen äänen kautta yhteydessä, että sanathan voi viedä harhaan ja ajatukset muualle, mut se on niin kun aika paljasta."
Radioessee on kolmas ja viimeinen osa sarjasta, jonka ensimmäinen teos ”Laulunpesä” on toteutettu sairaalatilaan ja toinen ”Hospital Symphonies” konserttisaliin. Sarja on syntynyt Fastin ja psykiatrista apua tarvinneiden ihmisten sanattomista, äänellisistä kohtaamisista, ja on osa Fastin taiteellista väitöstutkimusta, jota on rahoittanut Koneen Säätiön Vuorovaikutus ja rajankäynti-hanke ja Aalto-yliopisto. Potilailta on saatu suostumus siihen, että heidän ääntään kuullaan teoksessa.

Ohjaus, käsikirjoitus, kompositio: Heidi Fast
Äänisuunnittelu: Heidi Fast ja Markus Kärki
Esiintyjät: Sofia Koski, Pietari Kylmälä, Markus Kärki, Milo Mäkelä ja Tuukka Pasanen
Muissa äänissä: Heidi Fast, Sami Pirkola, Heimo Spelman, Katja Tenhovirta ja kahdeksan HYKS Psykiatriassa hoitoa saanutta ihmistä
Kuva: Milka Alanen.
Tuottajat: Suvi Sinervo, Juha-Pekka Hotinen/ Radiogalleria
Julkaisun otsikon käännösHospital Symphonies 3.0: Radio essay
AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaYleisradio
Tuotoksen mediaOnline
TilaJulkaistu - 17 helmikuuta 2019
OKM-julkaisutyyppiF2 Julkaistut taideteosten osatoteutukset

Tutkimusalat

  • radioteos

Field of art

  • Musiikki
  • Esittävä taide

Sormenjälki Sukella tutkimusaiheisiin 'Sairaalasinfonia 3.0: Radioessee'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä