Ekologisesta kompensaatiosta kohti maankäytön suunnittelun ekologista tilinpitoa

Jonne Hytönen, Anna-Kaisa Tupala

Tutkimustuotos: LehtiartikkeliReview Articlevertaisarvioitu

54 Lataukset (Pure)

Abstrakti

Ekologista kompensaatiota on ehdotettu keinoksi, jonka avulla myös Suomessa voitaisiin ratkoa maankäytön muutoksista aiheutuvan luontokadon ongelmaa. Esimerkiksi tonttituotantokohteiden tai rakennettavan liikenneväylän heikentämät luontoarvot tulisi hyvittää jossain toisaalla, jotta elinympäristöt ja luonnon monimuotoisuus eivät vähenisi hankkeen vaikutuksesta. Ekologisen kompensaation idea ei ole ongelmaton: sen voi perustellusti pelätä edistävän ympäristölle haitallisten hankkeiden toteuttamista. Kustannus, jonka maan käyttäjä luontoarvojen heikentämisestä saa vastattavakseen, voidaan mieltää ostetuksi luvaksi heikentää ympäristöä. Kompensaatiota koskevan kritiikin ytimessä on vaade, jonka mukaan luonnon tilaa heikentävät hankkeet tulisi estää kokonaan: lupaa heikentää ympäristöä ei tulisi antaa edes maksua vastaan.

Tässä kirjoituksessa ehdotamme, miten ekologisen kompensaation ideaa voitaisiin kehittää nimenomaan suomalaiseen alue- ja yhdyskuntasuunnittelun kulttuuriin ja maankäytön suunnittelujärjestelmään soveltuvalla tavalla, sudenkuopat välttäen. Suunnittelututkimuksen ja kompensaatiotutkimuksen näkökulmia yhdistävässä puheenvuorossa ehdotamme, että ekologisen kompensaation menettelyjä tulisi kehittää erityisesti yleispiirteistä maankäytön suunnittelua ohjaavaksi työkaluksi. Johtopäätöksemme on, että ekologisen kompensaation mieltäminen niin sanotuksi kaavoituksen ekologiseksi tilinpidoksi merkitsisi, että toisiinsa verrannollisille asemakaava- tai tonttituotantokohteille laskettaisiin niiden toteuttamisesta aiheutuvan ekologisen haitan vertailukelpoinen arvio. Kaikkia kaavoituskohteita velvoittavasti koskeva käytäntö ennaltaehkäisisi luontohaittojen syntymistä yleispiirteisen maankäytön suunnittelun keinoin. Sen sijaan maanomistajalähtöisestä tavasta soveltaa kompensaatiota vapaaehtoisesti yksityiskohtaisessa suunnittelussa tulisi luopua.
Julkaisun otsikon käännösElaborating biodiversity offsetting towards ecological accounting of land use planning
AlkuperäiskieliSuomi
Sivut185-196
Sivumäärä12
JulkaisuAlue ja ympäristö
Vuosikerta51
Numero1
Varhainen verkossa julkaisun päivämäärä13 toukok. 2022
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - 23 kesäk. 2022
OKM-julkaisutyyppiA2 Katsausartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Tutkimusalat

  • kaavoituksen ekologinen tilinpito
  • maankäytön suunnittelu
  • ekologinen kompensaatio
  • kaavoitus

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Ekologisesta kompensaatiosta kohti maankäytön suunnittelun ekologista tilinpitoa'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä