Edunvalvonnasta yhteisen hyvän tavoitteluun? MAL-sopimusmenettelyn arviointi- ja kehittämisselvitys 2022

Matti Vatilo*, Hanna Mattila, Petri Jalasto

*Tämän työn vastaava kirjoittaja

Tutkimustuotos: KirjaCommissioned report

Abstrakti

Tässä raportissa arvioidaan valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen kuntien välistä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusmenettelyä, MAL-sopimusmenettelyä, ja sitä pohjustavaa kaupunkiseutujen suunnittelua. Selvityksessä myös esitetään 22 suositusta menettelyn kehittämiseksi.

MAL-menettelyn tarkoituksena on ollut parantaa kasvavien kaupunkiseutujen kuntien välistä yhteistyötä maankäyttö-, asumis- ja liikennenäkökulmat yhdistävässä suunnittelussa sekä välittää valtakunnallisia intressejä entistä tehokkaammin seutujen ja kuntien suunnitteluun. MAL-menettelyssä valtio-osapuolen keskeisiä keinoja edistää siirtymää yksittäisten kuntien edunvalvonnasta ja osaoptimoinnista kaupunkiseutujen yhteisen hyvän ja kestävän kehityksen tavoitteluun ovat olleet yhteiset neuvottelut ja taloudelliset kannustimet.

Selvityksen kehittämisehdotuksia pohjustetaan tarkastelemalla MAL-sopimisen ja -suunnittelun strategista luonnetta, luomalla katsaus MAL-sopimisen historiaan, esittelemällä MAL-sopimuksen kansainvälisiä verrokkeja ja tarkastelemalla MAL-menettelyn ajankohtaisia strategisia haasteita. Lisäksi arvioidaan MAL-menettelyjen rakenteita, prosesseja ja sisältöjä.

Raportin kirjoittamisesta ovat vastanneet Matti Vatilo, Hanna Mattila ja Petri Jalasto. MAL-sopimusseutujen edustajina työryhmässä ovat olleet mukana Hannu Penttilä, Jyrki Mattila, Helena Rissanen, Mirja Vehkaperä ja Meri Lumela.
Julkaisun otsikon käännösFrom the promotion of interests to the pursuit of the common good?: Evaluation and Development report 2022 of the Agreement Procedure for Land Use, Housing and Transport
AlkuperäiskieliSuomi
KustantajaValtioneuvosto
Sivumäärä85
ISBN (elektroninen)978-952-383-555-9
TilaJulkaistu - 8 kesäk. 2022
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiValtioneuvoston julkaisuja
Numero47
Vuosikerta2022
ISSN (elektroninen)2490-0966

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Edunvalvonnasta yhteisen hyvän tavoitteluun? MAL-sopimusmenettelyn arviointi- ja kehittämisselvitys 2022'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä