Analyysi suosituista Suomessa käytetyistä verkkosivuista

Aleksi Saarinen, Jukka Manner

Tutkimustuotos: KirjaCommissioned report

Abstrakti

Digitaaliset palvelut ovat osa meidän jokapäiväistä elämäämme. Teknologian kehittyminen on mahdollistanut uusien ja aina vaan hienompien ja monipuolisempien palvelujen kehittämisen. Samalla kun ICT-ratkaisujen käyttö kasvaa, näiden vaatima energia ja laitteiden valmistus jatkaa kasvuaan.

Keskeinen alusta tieto- ja viihdepalveluille on ns. World Wide Web (WWW) eli tuttavallisemmin verkkosivut. Koko WWW-alusta on kehittynyt valtavasti 90-luvulta lähtien. Kun aikanaan verkkosivut koostuivat HTML-tiedostosta ja muutamista kuvista, niiden rakenne on nykyisin paljon monimutkaisempi. Sivun ytimen muodostava HTML-tiedosto on n. 1-2% koko sivun koosta ja valtaosa datasta koostuu grafiikasta, videoista, Javascript-kirjastosta ja kolmannen osapuolen lataamasta sisällöstä.

HTTP Archive on tilastoinut verkkosivujen muutoksia vuosien saatossa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana työpöytäkoneille tarkoitetut verkkosivut ovat datan määrässä kasvaneet yli kolminkertaisiksi ja mobiililaitteiden sivut yli kymmenkertaisesti. Aikanaan mobiililaitteille tehdyt verkkosivut olivat selvästi kevyempiä, mutta tänä päivänä eroa ei juuri ole.

Tässä raportissa on analysoitu suosittuja ja keskeisiä verkkosivuja Suomessa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon dataa eri palvelut käyttävät ja mihin tämä data kuluu sekä miten verkkosivujen käyttämän datan määrää voisi pienentää vaikuttamatta käyttökokemukseen. Mitä vähemmän digitaalinen palvelu käyttää dataa, sitä vähemmän sitä tarvitsee tallentaa, siirtää tietoverkoissa ja prosessoida päätelaitteissa. Datan kulutuksen pienentäminen on yksi tapa vaikuttaa ICT-alan kestävään kehitykseen.
AlkuperäiskieliSuomi
KustantajaAalto-yliopisto
Sivumäärä49
ISBN (elektroninen)978-952-64-0739-5
TilaJulkaistu - 2022
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistut kehitykset tai tutkimusraportit tai tutkimukset

Julkaisusarja

NimiAalto-yliopiston julkaisusarja TIEDE + TEKNOLOGIA
Numero1
Vuosikerta2022
ISSN (elektroninen)1799-4888

Siteeraa tätä