Alue- ja yhdyskuntarakenteen mahdolliset tulevaisuudet : PERUS-SKENE-hankkeen loppuraportti

Mikko Airikkala (Toimittaja), Anu Castren, Ville Helminen, Santtu Karhinen, Kati-Jasmin Kosonen, Veeti Kuivalainen, Matti Lindholm, Hanna Mattila, Raine Mäntysalo, Hanna Nieminen, Tero Piippo, Antti Rehunen, Matti Sahlberg

Tutkimustuotos: KirjaCommissioned report

Abstrakti

Suurten muutospaineiden alaisessa maailmassa alue- ja yhdyskuntarakenteen pitkäjänteinen kehittäminen tarvitsee tuekseen jatkuvan toiminnan ennakointijärjestelmän. Valtakunnallista aluerakenteen ennakointityötä on tehty aiemmin hankemaisesti muun muassa ALLI 2050 -hankkeessa. Nopeasti muuttuva toimintaympäristö edellyttää kuitenkin jatkuvaa ennakointityötä, jolla on herkkyyttä tunnistaa muutosilmiöitä sekä näiden epävarmuustekijöitä ja vaihtoehtoisia kehityskulkuja suhteessa alue- ja yhdyskuntarakenteen trendikehitykseen.

Hankkeessa PERUS-SKENE on pilotoitu alue- ja yhdyskuntarakenteen kehityksen seurannan ja ennakoinnin toteutusta sekä kehitetty pilotista saatujen kokemusten pohjalta toimintamalli valtakunnalliselle alueidenkäytön kehityskuvatyölle jatkuvana toimintana. Sen elementtejä hallituskauden mittaisessa syklissä ovat muutosilmiökartoitus, trendinomaisen alue- ja yhdyskuntarakenteen kehityksen perusuran ja tämän rinnalla vaihtoehtoisten skenaarioiden laadinta, näiden kestävyysarviointi sekä tavoitteellisen kehityspolun määrittely tämän informaation pohjalta. Tätä työtä luonnehtivat hallintosektoreiden ja -tasojen välinen koordinoituminen, vuorovaikutteisuus ja yhteiskehittely sekä tilannehuonemainen reagointiherkkyys.

Julkaisu on läpikäynyt ulkopuolisen tieteellisen arvioinnin.
Julkaisun otsikon käännösPossible futures of Finnish regional and urban structure
AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
KustantajaValtioneuvoston kanslia
Sivumäärä244
Vuosikerta2022
Painos58
ISBN (elektroninen)978-952-383-455-2
TilaJulkaistu - 6 syysk. 2022
OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisusarja

NimiValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
KustantajaValtioneuvoston kanslia
Numero58
Vuosikerta2022
ISSN (elektroninen)2342-6799

Tutkimusalat

  • tutkimus
  • tutkimustoiminta
  • ennakointi
  • kestävyysarviointi
  • perusura
  • skenaario
  • toimintamalli

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Alue- ja yhdyskuntarakenteen mahdolliset tulevaisuudet : PERUS-SKENE-hankkeen loppuraportti'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä