Fuusiota vauhtikierteellä: nopeita hiukkasia jäljittämässä jopa W7-X stellaraattorissa

Projektin yksityiskohdat

Tiivistelmä

Ihmiskunta on ajautumassa energiaumpikujaan, jos fossiilisille polttoaineille ei löydy hiilivapaata vaihtoehtoa peruskuorman kattamiseen. Fuusioenergia on perinteisen ydinvoiman ohella käytännössä ainoa mahdollisuus: sen tehotiheys on ydinvoimaakin parempi, ja sen polttoainetta (Li , D) esiintyy tasaisesti maapallolla. Lisäksi fuusioreaktion "jäte" on heliumia, eikä reaktio voi karata käsistä. Näistä syistä kaikki reitit fuusiovoimalaa kohti on tutkittava. Stellaraattori on vaihtoehto tokamak-konseptille. Vuonna 2015 otetaan Greifswaldissa Saksassa käyttöön maailman suurin stellaraattori, W7-X. Projektissamme tullaan käyttämään ainutlaatuista suomalaista ASCOT-ohjelmistoa paikallistamaan mahdollisia heikkouksia W7-X:n nopeiden ionien koossapidossa. Lisäksi jatkamme nopeiden ionien ja nk. karkurielektronien simulointia sekä tulevaisuuden laitteille suunnittelun tueksi (ITER, DEMO) että käytössä oleville tokamakeille, missä painopiste on MHD:n vaikutuksessa nopeiden ionien koossapitoon.
Akronyymialso
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/09/201631/08/2020

Yhteistyöpartnerit

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat 17 maailmanlaajuisesta kestävän kehityksen tavoitteesta (Sustainable Development Goal, SDG) poistamaan köyhyyden, suojelemaan planeettaa ja takaamaan vaurauden kaikille. Tämä projekti edistää seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita:

  • SDG 3 – Hyvä terveys ja hyvinvointi

Sormenjälki

Tutustu tutkimuksen aiheisiin, joita tämä projekti koskee. Nämä merkinnät luodaan taustalla olevien stipendien/apurahojen perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.