Aurinkosähkö- ja optoelektroniikassa käytettävät monitoiminnalliset ja huipputehoiset selluloosapohjaiset alustamateriaalit

Projektin yksityiskohdat

Tiivistelmä

SUSTAINABLE-hankkeessa kehitetään uusia monitoimisia biomateriaalikomposiitteja, joilla parannetaan valosähköisten laitteiden tehoa ja kestävyyttä. Selluloosapohjaisiten kalvojen optisia ominaisuuksia voidaan optimoida seostamalla ja kovalenttisesti muuttamalla lähtöaineita, ja näin voidaan vaikuttaa valmistettavien kalvojen UV-valon suodatukseen ja taajuusmuutokseen. Tavoitteena on 25% lisäys valosähkövirtaan verrattuna lasialustalle valmistettuun laitteeseen. Estämällä UV-valon ja kosteuden aiheuttama hajoaminen selluloosafilmiin perustuvan laitteen elinikä pitenee edistäen sen kaupallistamista. Sellluloosapohjaisten alustojen odotetaan myös alentavan valosähkölaitteisiin sitoutuvan energian määrää, mikä nopeuttaa energian takaisinmaksuaikaa. Selluloosalaitteet ovat myös kevyempiä ja joustavina ne voidaan valmistaa rullalta-rullalle-menetelmillä sekä hävittää helposti. Näillä ratkaisuilla saadaa pohjoismaiselle metsäteollisuuden uusi aurinkosähkötuoteperhe.
AkronyymiSUBSTAINABLE
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/04/202031/03/2022

Yhteistyöpartnerit

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat 17 maailmanlaajuisesta kestävän kehityksen tavoitteesta (Sustainable Development Goal, SDG) poistamaan köyhyyden, suojelemaan planeettaa ja takaamaan vaurauden kaikille. Tämä projekti edistää seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita:

  • SDG 7 – Edullinen ja puhdas energia
  • SDG 8 – Ihmisarvoinen työ ja taloudellinen kasvu
  • SDG 12 – Vastuullinen kulutus ja tuotanto

Sormenjälki

Tutustu tutkimuksen aiheisiin, joita tämä projekti koskee. Nämä merkinnät luodaan taustalla olevien stipendien/apurahojen perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.