Kaupungistumisen megatrendi ajaa myös suomalaisen kaupunkisuunnittelun pohtimaan rakennettavuudeltaan heikompien alueiden hyödyntämistä. Nämä alueet ovat tyypillisesti savikkoja tai turvealueita, joiden kantavuutta on tarvetta parantaa erilaisin pohjanvahvistuskeinoin. DeMiCo-projekti esittää kaksi uutta, vähähiilistä ja innovatiivista pohjanvahvistustapaa: kehittyneen syvästabiloinnin ja dynaamisen massanvaihtomenetelmän.
Syvästabilointi (Dry deep mixing DDM) on yksi yleisimmin käytetyistä pohjanvahvistusmenetelmistä Suomessa. Siinä pehmeä pohjamaa stabiloidaan sideainetta käyttämällä. Yleisesti käytetty sideaine on ollut paljon hiilidioksidipäästöjä aiheuttava kalkki-sementtiseos. DeMiCon tavoitteena on pienentää merkittävästi CO2-päästöjä kehittämällä vähähiilistä tai jopa hiilinegatiivista syvästabilointitekniikkaa perustuen uusiomateriaalipohjaisiin sideaineisiin. Projektissa tutkitaan vähähiilisten sideaineiden ja sideainemäärän vaikutusta pilarien kykyyn sitoa hiiltä sekä pienen mittakaavan laboratoriokokeiden että kenttäkokeiden avulla. Kenttäkokeet toteutetaan yhdessä yhteistyökumppanien ja kaupunkien kanssa. Toteutuneiden pilarien hiilipäästöt todetaan kenttämittauksilla ja -kokeilla.
Dynaaminen massanvaihto muistuttaa syvätiivistystä, eli siinä pudotetaan raskasta kappaletta pehmeään maahan, jolloin syntyy “kraatereita”. Erona kuitenkin on, että ”kraateria” täytetään jatkuvasti karkealla kitkamaalla ja siitä pyritään muodostamaan pilarimaisia kovaan pohjaan ulottuvia jäykkiä rakenteita. Tämä sinänsä vähähiilinen menetelmä aiheuttaa paljon melua ja tärinää. Projektin tavoitteena on tutkia erilaisia menetelmiä rajoittaa melua ja tärinää ja pilotoida uusiomateriaalien käyttöä täyteaineena yhteistyössä yritysten kanssa.
DeMiCo on kolmivuotinen projekti, jonka tutkimuksesta vastaavat Aalto-yliopisto ja VTT. Yhteistyötahoina ovat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, Väylävirasto sekä sideainetoimittajia, sekä rakennus- että konsulttiyrityksiä.
Akronyymi | DeMiCo |
---|
Tila | Käynnissä |
---|
Todellinen alku/loppupvm | 01/08/2023 → 31/07/2026 |
---|
Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat 17 maailmanlaajuisesta kestävän kehityksen tavoitteesta (Sustainable Development Goal, SDG) poistamaan köyhyyden, suojelemaan planeettaa ja takaamaan vaurauden kaikille. Tämä projekti edistää seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita: