Malli valosaasteen ympäristövaikutusluokkaindikaattoriksi elinkaariarvioinnissa

Projektin yksityiskohdat

Tiivistelmä

Aikaisempien elinkaariarviointien mukaan valonlähteiden, l. lamppujen ja valaisimien, merkittävimmät ympäristövaikutukset aiheutuvat pääasiassa käytön aikaisesta energiankulutuksesta. Arvioinnit eivät kuitenkaan huomioi valon ympäristövaikutuksia laskentamenetelmän puutteen vuoksi. Tämä vääristää valonlähteiden ympäristövaikutuksia ja voi johtaa väärän valonlähdeteknologian suosimiseen kokonaisympäristövaikutusten kannalta. Keinovalolla on todettu olevan haitallisia vaikutuksia ihmisten, eläinten ja kasvien käyttäytymiseen ja terveyteen ja häiritsevän siten ekosysteemejä. Tunnettujen ympäristövaikutusmekanismien avulla tutkimuksessa kehitetään laskentamenetelmiä valon ja valosaasteen ympäristövaikutusten arviointiin. Laskentamenetelmällä on merkitystä erityisesti valonlähteiden elinkaariarvioinneissa mutta myös elinkaariarvioinneissa mille tahansa systeemille, jonka elinkaaren aikana tarvitaan keinovaloa. Menetelmän avulla ympäristövaikutuksia voidaan arvioida entistä luotettavammin.
LyhytotsikkoLeena Tähkämö
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/09/201530/11/2018

Yhteistyöpartnerit

  • Aalto-yliopisto (johto)
  • SA: Research funding (other) (Projektin osapuoli)
  • Suomen Akatemia (Projektin osapuoli)

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat 17 maailmanlaajuisesta kestävän kehityksen tavoitteesta (Sustainable Development Goal, SDG) poistamaan köyhyyden, suojelemaan planeettaa ja takaamaan vaurauden kaikille. Tämä projekti edistää seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita:

  • SDG 3 – Hyvä terveys ja hyvinvointi
  • SDG 7 – Edullinen ja puhdas energia
  • SDG 12 – Vastuullinen kulutus ja tuotanto

Sormenjälki

Tutustu tutkimuksen aiheisiin, joita tämä projekti koskee. Nämä merkinnät luodaan taustalla olevien stipendien/apurahojen perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.