Kumppanuusmalli - POWER Beyond - Process optimization with friction- and vibrationless technologies for energy efficiency and circularity t

Projektin yksityiskohdat

Tiivistelmä

Teknologiateollisuudella on edessään merkittäviä kestävyys- ja ilmastohaasteita, jotka on nimetty muun muassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa. Haasteiden voittaminen tarkoittaa energiankulutuksen, hukan ja raaka-aineiden käytön vähentämistä. Lopullisena tavoitteena on kiertotalous. POWER Beyond kehittää uusia teknologisia ratkaisuja suomalaiselle vientiteollisuudelle tukemaan niiden pyrkimystä kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen: - Aerostaattiset laakeriratkaisut kitkattomaan ja moniakseliseen pyörivään ja lineaariseen liikkeeseen. Aerostaattisilla laakeriratkaisuilla on mahdollista korvata energiaintensiivisiä hydrodynaamisia ja hydrostaattisia laakeriratkaisuja teollisuustuotteissa ja prosesseissa. Aerostaattiset laakerit mahdollistavat myös värähtelemättömät ja robustit johderatkaisut hisseihin. - Aerostaattiset tiivistysratkaisut kitkattomiin, kulumattomiin ja vuotamattomiin tiivisteisiin. Aerostaattisia tiivisteitä käytetään tällä hetkellä enimmäkseen tarkoissa mittalaitteissa ja suurnopeuskoneissa. Tämä projekti kehittää kestäviä tiivistysratkaisuja raskaalle teollisuudelle, öljyvuotojen estämiseksi, meriluonnon suojelemiseksi, ennakoimattomien huoltokatkojen ja kuivatelakointien vähentämiseksi sekä tiivisteiden käyttöiän pidentämiseksi. - Parempi konedynamiikka lisää nopeuksia sekä tehokkuutta ja vähentää laitteiden tarvetta. Hankkeessa kehitetään passiivisia ja puoliaktiivisia värähtelynvaimennusratkaisuja, joita tarvitaan suurempien tuotantonopeuksien saavuttamiseen: suurempi tuotantonopeus ja sitä kautta tuotantokapasiteetti tukee kiertotaloutta vähentämällä tarvetta suuremmalle määrälle tuotantokoneita jatkuvasti kasvavien tuotantotavoitteiden hallitsemiseksi. Parannettu konedynamiikka mahdollistaa myös äärimmäisen ajomukavuuden hisseissä. Lisäksi tutkimuksessa tutkitaan matemaattisia malleja kytketyille värähtelyille vääntö-poikittaisvärähtelysysteemeissä.
AkronyymiPOWER Beyond
TilaKäynnissä
Todellinen alku/loppupvm01/09/202231/08/2025

Yhteistyöpartnerit

 • Aalto-yliopisto (johto)
 • Dynator Oy (Projektin osapuoli)
 • Etteplan Finland Oy (Projektin osapuoli)
 • Fiellberg Oy (Projektin osapuoli)
 • KONE Oyj (Projektin osapuoli)
 • Kongsberg Maritime Finland OY (Projektin osapuoli)
 • Tiivistekeskus Oy (Projektin osapuoli)
 • Tiivistetekniikka Oy (Projektin osapuoli)
 • Vibrol Oy (Projektin osapuoli)
 • Business Finland Oy (Projektin osapuoli)
 • Valmet Technologies Oy

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat 17 maailmanlaajuisesta kestävän kehityksen tavoitteesta (Sustainable Development Goal, SDG) poistamaan köyhyyden, suojelemaan planeettaa ja takaamaan vaurauden kaikille. Tämä projekti edistää seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita:

 • SDG 14 – Vedenalainen elämä

Sormenjälki

Tutustu tutkimuksen aiheisiin, joita tämä projekti koskee. Nämä merkinnät luodaan taustalla olevien stipendien/apurahojen perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.