Kvanttiteknologian huippuyksikkö

Projektin yksityiskohdat

Tiivistelmä

Kvanttiteknologiat tulevat mullistamaan yhteiskuntamme. Muutoksen edelläkävijänä suomalainen Kvanttiteknologian huippuyksikkö (QTF) yhdistää alansa tieteellisen ja teknologisen kärkiosaamisen sekä tätä tukevan huipputason tutkimusinfrastruktuurin, joiden kautta tähdätään kvantti-ilmiöiden hyödyntämiseen kiinteän olomuodon kvanttilaitteissa ja -sovelluksissa. Tavoitteenamme on luoda uusia ratkaisuja kvanttikoherenssin ja dissipaation hallintaan ja kehittää uudenlaisia kvanttilaitteita ja hybridiarkkitehtuureja. QTF yhdistää kokeellisen, teoreettisen ja soveltavan huippuosaamisen suprajohde- ja pii-pohjaisten laitteiden, suprajohde-metalli rajapintojen, grafeenin ja muiden 2D-materiaalien sekä nanolankojen ja hiilinanoputkien tutkimuksessa. Näköpiirissä olevia sovellusalueita ovat mm. kvanttisensorit, -simulaattorit, -kommunikaatio ja -laskenta, joiden tuomat tieteelliset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset hyödyt tulevat olemaan ennennäkemättömiä.
Akronyymi-
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/05/202031/12/2022

Yhteistyöpartnerit

Sormenjälki

Tutustu tutkimuksen aiheisiin, joita tämä projekti koskee. Nämä merkinnät luodaan taustalla olevien stipendien/apurahojen perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.
 • Moiré photonics and optoelectronics

  Du, L., Molas, M. R., Huang, Z., Zhang, G., Wang, F. & Sun, Z., 31 maalisk. 2023, julkaisussa: Science. 379, 6639, s. eadg0014 eadg0014.

  Tutkimustuotos: LehtiartikkeliReview Articlevertaisarvioitu

  Open access
  Tiedosto
  24 Sitaatiot (Scopus)
  577 Lataukset (Pure)