Digital Creative Industries and Beyond

Projektin yksityiskohdat

Tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena on luoda konkreettisia tuki- ja ohjaustoimia sekä menestystä vahvistavaa teknologista ja kestävän kehityksen osaamista aloittelevien ja kansainvälistä kasvua tavoittelevien digitaalisten luovien alojen (AV, audio, XR, peliala) yritysten liiketoiminnan tehostamiseksi ja tuotannon kasvattamiseksi. Hankkeessa hyödynnetään PKS-seutuun korkeakoulujen ja kaupunkien yhteistyötä, osaamista ja resursseja hankkeen toimenpiteiden toteuttamiseksi ja lisäarvon synnyttämiseksi digitaalisten luovien alojen toimijoille, mikä heijastuu erityisesti PKS-seutuun ja koko Suomeen uutena, kansainvälisesti kilpailukykyisenä innovaatiotoimintana, liiketoimintana ja työpaikkoina.

Korkeakouluilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli ekosysteemien, niiden mahdollistavien vaikutusten, tiedon jakamisen ja tavoittavuuden kehittämisessä. Korkeakoulut ja kaupungit tukevat Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategian, PKS Ekosysteemisopimuksen ja Kansallisen TKI-tiekartan mukaisesti digitaalisten luovien alojen ekosysteemien kehitystä panostamalla yritysten liiketoimintaedellytyksiin, asiakastunnistamisen ja -ymmärryksen lisäämiseen, kilpailukykyisen teknologisen ja kestävän kehityksen osaamisen, uusien yritysten ja aloitteiden käynnistämiseen sekä toimijoiden verkostoitumiseen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Hankkeessa kerätään ja hyödynnetään tutkittua taloudellista, ekologista ja alueellista tietoa digitaalisilta luovilta aloilta, syvennetään ymmärrystä alan teknologisista sekä kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyvistä muutoksista, jonka pohjalta järjestetään liiketoimintaa ja monialaisuutta vahvistavia työpajoja ja ohjelmia, ja kehitetään yritysten, organisaatioiden ja kuntien ennakointikyvykkyyttä sekä sujuvoitetaan päätöksentekoa tuottaen lisäarvoa liiketoimintaa tukeviin ennakointi-, arviointi- ja valmisteluprosesseihin.

Hanke toteuttaa EU:n Itämeren alueen strategiaa, Uudenmaan selviytymissuunnitelmaa sekä älykkään erikoistumisen strategiaa avustamalla toimenpiteillään yritysten kasvua, kansainvälistymistä ja uusien innovaatioiden kehittämistä ja digitalisaation hyödyntämistä, sekä The New European Bauhaus NEB aloitteen periaatteita, vihreää siirtymää ja hiilineutraalisuutta. Hankkeessa kiinnitetään huomiota yhdenvertaisiin sekä tasa-arvoisiin osallistumismahdollisuuksiin. Hankkeen toimenpiteissä otetaan huomioon sukupuolinäkökulma, ja esim. hankkeen asiantuntijavalinnoissa sekä viestintämateriaaleissa pyritään tukemaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Tällä vaikutetaan luovilla aloilla sukupuolten tasa-arvossa ja yhdenvertaisuudessa havaittuihin puutteisiin. Hankkeen toimenpiteillä on positiivinen vaikutus ekologiseen kestävyyteen. Hankkeessa kehitetään paikallisen ekosysteemin elinkeinorakennetta ja kasvatetaan osaamispääomaa, aineettomia tuotteita ja palveluja käyttöön useille eri sektoreille.

Päähankkeen toteuttaja: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy (Yhteishakija) (johto)
Osahankkeen toteuttaja: Helsingin kaupunki (Yhteishakija)
Osahankkeen toteuttaja: Aalto-yliopisto (Yhteishakija)
TilaKäynnissä
Todellinen alku/loppupvm01/11/202330/09/2026

Rahoitus

  • European Commission
  • Aalto University
  • Uudenmaan liitto - Nylands förbund

Sormenjälki

Tutustu tutkimuksen aiheisiin, joita tämä projekti koskee. Nämä merkinnät luodaan taustalla olevien stipendien/apurahojen perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.