Charred wood science for sustainable future of constructions

  • Kymäläinen, Maija (Vastuullinen tutkija)

Projektin yksityiskohdat

Tiivistelmä

Muuttuva ilmasto ja hupenevat luonnonvarat puskevat meitä kohti vähäpäästöisempää yhteiskuntaa myös rakennussektorilla, jossa nojaudutaan tulevaisuudessa entistä enemmän puumateriaaleihin. Puu on haastava materiaali: alttius kosteudelle, sienten aiheuttamalle lahoamiselle ja UV-säteilyn aiheuttamalle eroosiolle lyhentävät käyttöikää, ja jatkuva kunnossapidon tarve lisää elinkaarikustannuksia. Pintahiilto on nopea ja yksinkertainen menetelmä puun kestävyyden kasvattamiseksi. Puu poltetaan hallitusti, jolloin saadaan luonnollinen, myrkytön, monikäyttöinen pinta esimerkiksi ulkoverhoiluihin ja kantaviin rakenteisiin. Hiiltämällä voidaan tuottaa vaihtelevia pintoja ja huollon tarve on vähäinen. HiiliPinta-projekti tutkii kattavasti pintahiilletyn puun mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia. Projektin tulokset ovat tärkeitä tulevaisuuden arkkitehtuurille, joka etsii ympäristöystävällisempiä menetelmiä sekä monikäyttöisiä ja esteettisiä tuotteita.
AkronyymiCHARFACE
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/09/201830/11/2022

Yhteistyöpartnerit

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat 17 maailmanlaajuisesta kestävän kehityksen tavoitteesta (Sustainable Development Goal, SDG) poistamaan köyhyyden, suojelemaan planeettaa ja takaamaan vaurauden kaikille. Tämä projekti edistää seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita:

  • SDG 11 – Kestävät kaupungit ja yhteisöt
  • SDG 13 – Ilmastotoimet

Sormenjälki

Tutustu tutkimuksen aiheisiin, joita tämä projekti koskee. Nämä merkinnät luodaan taustalla olevien stipendien/apurahojen perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.