ARVO – Viherrakenteen arviointi ja vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa , VALUE – Valuation and strengthening of urban green spaces in landscape planning in cities

Projektin yksityiskohdat

Tiivistelmä

Hankkeen päätavoitteena on viherrakenteen vahvistaminen tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa ilmastonmuutokseen varautumisen ja sopeutumisen edistämiseksi. Viherrakenteen ainutlaatuinen piirre on sen kyky tuottaa useita ympäristöön liittyviä, sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä ja samalla parantaa kykyä sietää ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Hankkeessa kasvatetaan viherrakenteen monihyötyisyyden vaikuttavuuden ymmärtämistä kaupunkiorganisaatiossa läpileikkaavasti toimialojen välillä asiantuntijoista päättävään tasoon ja eri yhteiskuntasektoreiden välillä. Hankkeessa myös kehitetään maankäytön viherrakennesuunnittelun työkaluja ja niihin liittyvää osaamista. Hanketyön ytimessä on sosioekologisen systeemisen näkökulman sisällyttäminen maankäytön suunnitteluun viherrakenteen aseman vahvistamiseksi kaupunkien muiden osittain ristiriitaistenkin tavoitteiden ja käytännön toteutusten rinnalle.

Hankkeen päätyöt

1.Hanke vahvistaa ilmastonmuutokseen varautumista ja sopeutumista vaikuttamalla yleis- ja asemakaavoitusta. Tämä tapahtuu priorisoimalla riittävän monitoiminnallisen viherrakenteen tunnistamista, säilyttämistä ja lisäämistä maankäytön suunnittelussa. Hankkeessa laaditaan tiiviisti rakennettujen kaupunkien olosuhteisiin kalibroitu viherrakenteen suunnittelutyökalu (alueellinen viherkerroin), joka soveltuu kaupunkien ilmastonmuutokseen varautumisen ja sopeutumisen viherrakennetavoitteiden
arviointiin, toteuttamiseen ja mittaamiseen. Hankkeessa myös tutkitaan työkalun rajapintoja kokonaisheikentymättömyyden arviointiin ja ekologiseen kompensaatioon. Työkalun
laatimiseksi kootaan pilotointi- ja kehittämisympäristöjä kaupunkien maankäytön suunnitteluprosessin muutostyön tueksi. Kohderyhmänä ovat kaupunkien kaavoittajat ja ekologit sekä suunnittelukonsultit.

2. Hanke laatii maankäytönsuunnittelun viherrakenteen nykytilakatsauksen ja kehitettävän
työkalun maankäytön suunnitteluprosessin vaikuttavuusarvioinnin, joiden avulla tunnistetaan
mahdolliset ilmastonmuutokseen sopeutumisen sekä viherrakenteen vahvistamisen pullonkaulat sekä viherrakenne-työkalun käytön merkitys näille. Hanketyön perusteella laaditaan myös kaupungeille viherrakenteen vahvistamiselle kansalliset suositukset, joissa on tunnistettu viherrakennetyökalun optimaalinen sijoittuminen aankäytönsuunnitteluprosessiin sekä omistajuuden vaihtoehdot. Kohderyhminä ovat kaupunkien johto- ja päättäjätaso, kansalliset viranomaiset, asiantuntijaorganisaatiot, alan yritykset sekä tutkimusyhteisö.

3. Hanke osallistaa, kouluttaa ja sitouttaa laajana sidosryhmätyöskentelynä viherrakenteen
merkityksen ja vaikuttavuuden ymmärtämiseen ilmastonmuutokseen varautumisen ja
sopeutumisen kannalta työkalun ja sen tulosten käyttäjiä (sidosryhmätilaisuudet, vierailut ja
koulutukset) sekä työkalun tavoitteista ja maankäytön suunnittelun prioriteeteistä päättäviä
(aamukoulutilaisuudet). Kohderyhminä ovat kaupunkien suunnittelijat ja kaavoittajat, kaupunkien johto ja päättäjät.

Hankekonsortio ja aikataulu

Pääpartnerina hankkeessa toimii Helsingin kaupunki ja partnereina pääkaupunkiseudun
kaupungit Espoo, Vantaa sekä Aalto-yliopisto. Hanketuloksista viestimiseen ja kouluttamiseen
käytetään laaja-alaista kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkostoa Green Building
Council Finlandia, jonka kautta myös yritys- ja konsulttitoimijat voidaan sitouttaa tulosten
käyttöön. Liitännäispartnereina ovat mukana kaupungit Tampere, Turku, Lahti, Oulu, Porvoo, Järvenpää ja Jyväskylä. Hanketyön ydinsidosryhmiin ja ohjausryhmään kuuluvat myös kansallisen ja alueellisen sopeutumistyön ohjaamisen ja koordinoinnin vastuutoimijoina sekä tiedon tuottajina ja viestijöinä YM, MMM, SYKE, Kuntaliitto, HY ja Uudenmaan liiton ilmastoyksikkö.

Reilu kaksivuotinen hanke toteutetaan 10/2023-12/2025.

Hankkeen etenemistä voit seurata täällä:
https://figbc.fi/arvo-viherrakenteen-arviointi-ja-vahvistaminen-kaupunkien-maankayton-suunnittelussa

Päähankkeen toteuttaja : Helsingin kaupunki (Yhteishakija) (johto)
Osahankkeen toteuttaja: Aalto yliopisto (Yhteishakija)
Osahankkeen toteuttaja Vantaan kaupunki (Yhteishakija) / (Joint applicant)
Osahankkeen toteuttaja: Espoon kaupunki (Yhteishakija) / (Joint applicant)
Osahankkeen toteuttaja: Green Building Council Finland ry (Yhteishakija) / (Joint applicant)
AkronyymiARVO
TilaKäynnissä
Todellinen alku/loppupvm01/10/202331/12/2025

Rahoitus

  • EU: Other EU funding (structural funds)

Sormenjälki

Tutustu tutkimuksen aiheisiin, joita tämä projekti koskee. Nämä merkinnät luodaan taustalla olevien stipendien/apurahojen perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.