Älykäs puheteknologia pelilliseen kielenoppimiseen

Projektin yksityiskohdat

Tiivistelmä

Nykyään vieraan kielen oppiminen on välttämättömyys yhteiskunnassamme, mutta erityisesti suullisen kielitaidon parantamiseksi tarvitaan uusia ja tehokkaita menetelmiä. Digitaaliset oppimisympäristöt tarjoaisivat aina käytettävissä olevan ja edullisen ratkaisun suullisen kielitaidon ja ääntämisen kehittämiseen, jos käytettävissä on riittävän älykäs puheteknologia.

Tähän asti ongelmana on ollut se, että puheentunnistimet eivät ole pystyneet analysoimaan puheen virheitä riittävän tarkasti. Kehittämässämme digitaalisessa Say it again, kid! (SIAK) -kielenoppimispelissä on käytössä puheentunnistusteknologia, joka pystyy arvioimaan jopa haasteellisimman käyttäjäryhmän - eli vierasta kieltä opettelevien lasten - puhuman englannin ääntämistä yksittäisten äänteiden tasolla. Siten se pystyy antamaan ääntämisestä pelaajalle välitöntä palautetta, joka vahvista oppimista, ja keräämään opettajalle tai vanhemmalle tietoa lapsen edistymisestä. Puhekäyttöliittymän ansiosta peli sopii myös alle kouluikäisille lukutaidottomille lapsille, jotka ovat otollisimmassa iässä ääntämisen oppimiseen. Puhepohjaista kielenoppimispeliä pelaten vieraan kielen oppiminen voidaan aloittaa entistä aikaisemmin, mutta kuitenkin ikätasoisesti.

Koska vieraan kielen oppimisella on yhteiskunnallista ja taloudellista merkitystä ympäri maailmaa ja markkina on nopeassa kasvussa, TUTL-hankkeessa tutkitaan mahdollisuuksia käynnistää SIAK-konseptin pohjalta kansainvälistä liiketoimintaa. Hankkeen tavoitteena on selvittää liiketoimintamalli ja tehdä markkinatutkimus, varmistaa oppimiskokeilla pelin toimivuus nuorimmalla käyttäjäryhmällä, kehittää toimivat tavat puhedatan käsittelyyn ja oppimisanalytiikkaan sekä varmistaa teknologian skaalautuvuus kansainvälisiä markkinoita ajatellen.
LyhytotsikkoSIAK
AkronyymiSIAK
TilaPäättynyt
Todellinen alku/loppupvm01/01/201931/01/2020