Valokuva Pirjo Sanaksenaho

Pirjo Sanaksenaho

TkT

 • Puhelin+358505714900
 • Otakaari 1 X, 02150 Espoo

20032024

Tutkimustuotoksia vuodessa

Henkilökohtainen profiili

Tutkimusalue

Opetan julkisten rakennusten suunnittelua kandidaatti- ja maisteritasolla arkkitehtiopiskelijoille. Koulurakennukset, päiväkodit, kulttuuri- ja kokoontumisrakennukset, toimistot ja terveys- ja hyvinvointialan rakennukset sekä hybridirakentaminen liittyvät opetusalaani. Johdan arkkitehtuurin laitoksella toimivaa Sosiaali- ja terveysalan rakentamisen tutkimusinstituutti SOTERAa sekä olen Aalto-yliopiston ihmislähtöisiin elinympäristöihin keskittyvän monialaisen toiminta-alustan Living+ platformin akateeminen vetäjä. Tutkimusintresseihini kuuluu myös modulaarinen rakentaminen, erityisesti uudet modulaariset oppimisympäristöt. Oma väitöskirjani käsitteli asuntosuunnittelua ja arkkitehtuurin historiaa, pientaloasumisen ihanteita 1950-1960-luvuilla. Tavoitteenani on myös edistää kuvataiteiden ja arkkitehtuurin vuoropuhelua, ja olenkin järjestänyt kursseja yhtestyössä Kuvataidekatemian ja arkkitehtuurin laitoksen kanssa. Opetin ennen rakennussuunnittelun professuuriani asuntosuunnittelua, joten myös asumiseen liittyvät kysymykset ovat itselleni läheisiä.

Näen arkkitehtuurin yhteiskunnallisen merkityksen tärkeänä, ja olen aktiivinen myös ammatillisissa verkostoissa, kuten Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn liittovaltuustossa ja Arkkitehtuurimuseon hallituksessa. Osallistun julkiseen keskusteluun arkkitehtuurista ja rakentamisesta mielelläni sekä sosiaalisessa mediassa että muilla foorumeilla.

Taustaa:

Taustani on käytännön suunnittelutyössä. Olen ollut Sanaksenaho Arkkitehdit Oy:n osakas vuodesta 1997. Toimistomme on suunnitellut opiskelija-asuntoja Vaasaan, kerrostaloja, vanhusten hoivakodin ja lasten päiväkodin Espooseen, yksityistaloja ja julkisia rakennuksia, kuten ekumeenisen taidekappelin Turkuun ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön talon Helsinkiin. Meillä on ollut projekteja myös Kiinassa: toimistomme kutsuttiin 2004 CIPEA-näyttelyyn (China International Practical Exhibition on Architecture) Nanjingiin ja kansainväliseen ORDOS100-projektiin Sisä-Mongoliaan sekä kutsukilpailuun Sino-Finnish centeristä Nanjingiin 2016. Sanaksenaho Arkkitehdit on ollut kutsuttuna Ventsian arkkitehtuuribiennalen päänäyttelyyn "Metamorph" vuonna 2004 ja olemme osallistuneet Biennalen pohjoismaisen paviljongin yhteisnäyttelyihin 1996 ja 2012. Projektejamme on julkaistu kansainvälisessä arkkitehtuurilehdistössä, niin painetuissa lehdissä kuin verkkojulkaisuissa.

Asiantuntemus YK:n kestävän kehityksen tavoitteista

Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat 17 maailmanlaajuisesta kestävän kehityksen tavoitteesta köyhyyden poistamiseksi, planeetan suojelemiseksi ja vaurauden takaamiseksi kaikille. Tämän henkilön työ edistää seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita:

 • SDG 3 – Hyvä terveys ja hyvinvointi
 • SDG 11 – Kestävät kaupungit ja yhteisöt
 • SDG 13 – Ilmastotoimet
 • SDG 15 – Maanpäällinen elämä

Koulutus / tieteellinen pätevyys

Doctoral degree, Architecture, Aalto University

Myöntöpäivä: 31 jouluk. 2017

Master's degree, Architecture, Helsinki University of Technology

Myöntöpäivä: 26 tammik. 1993

Asemat yliopiston ulkopuolella

osakas, Sanaksenaho Arkkitehdit Oy

2 tammik. 1997 → …

Keywords

 • Arkkitehtuuri
 • Hyvinvointirakentaminen
 • Koti
 • Asuminen
 • Sotera
 • Asuntosuunnittelu
 • Rakennussuunnittelu
 • Julkiset rakennukset

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin, joissa Pirjo Sanaksenaho on aktiivinen. Nämä aihemerkinnät ovat peräisin tämän henkilön teoksista. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.
 • 1 Samanlaiset profiilit

Yhteistyöt ja huippututkimusalueet viimeisiltä viideltä vuodelta

Viimeisin maa-/aluetasolla toteutettu yhteistyö. Saat tarkempia lisätietoja pisteitä napauttamalla, tai