Valokuva Pirjo Sanaksenaho

Pirjo Sanaksenaho

TkT

 • Puhelin+358 50 5714900
 • Otakaari 1 X, 02150 Espoo

20032020

Tutkimustuotoksia vuodessa

Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Tutkimusalue

Opetan julkisten rakennusten suunnittelua kandidaatti- ja maisteritasolla arkkitehtiopiskelijoille. Koulurakennukset, päiväkodit, kulttuuri- ja kokoontumisrakennukset, toimistot ja terveys- ja hyvinvointialan rakennukset sekä hybridirakentaminen liittyvät opetusalaani. Johdan arkkitehtuurin laitoksella toimivaa Sosiaali- ja terveysalan rakentamisen tutkimusinstituutti SOTERAa sekä olen Aalto-yliopiston ihmislähtöisiin elinympäristöihin keskittyvän monialaisen toiminta-alustan Living+ platformin akateeminen vetäjä. Tutkimusintresseihini kuuluu myös modulaarinen rakentaminen, erityisesti uudet modulaariset oppimisympäristöt. Oma väitöskirjani käsitteli asuntosuunnittelua ja arkkitehtuurin historiaa, pientaloasumisen ihanteita 1950-1960-luvuilla. Tavoitteenani on myös edistää kuvataiteiden ja arkkitehtuurin vuoropuhelua, ja olenkin järjestänyt kursseja yhtestyössä Kuvataidekatemian ja arkkitehtuurin laitoksen kanssa. Opetin ennen rakennussuunnittelun professuuriani asuntosuunnittelua, joten myös asumiseen liittyvät kysymykset ovat itselleni läheisiä.

Näen arkkitehtuurin yhteiskunnallisen merkityksen tärkeänä, ja olen aktiivinen myös ammatillisissa verkostoissa, kuten Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn liittovaltuustossa ja Arkkitehtuurimuseon hallituksessa. Osallistun julkiseen keskusteluun arkkitehtuurista ja rakentamisesta mielelläni sekä sosiaalisessa mediassa että muilla foorumeilla.

Taustaa:

Taustani on käytännön suunnittelutyössä. Olen ollut Sanaksenaho Arkkitehdit Oy:n osakas vuodesta 1997. Toimistomme on suunnitellut opiskelija-asuntoja Vaasaan, kerrostaloja, vanhusten hoivakodin ja lasten päiväkodin Espooseen, yksityistaloja ja julkisia rakennuksia, kuten ekumeenisen taidekappelin Turkuun ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön talon Helsinkiin. Meillä on ollut projekteja myös Kiinassa: toimistomme kutsuttiin 2004 CIPEA-näyttelyyn (China International Practical Exhibition on Architecture) Nanjingiin ja kansainväliseen ORDOS100-projektiin Sisä-Mongoliaan sekä kutsukilpailuun Sino-Finnish centeristä Nanjingiin 2016. Sanaksenaho Arkkitehdit on ollut kutsuttuna Ventsian arkkitehtuuribiennalen päänäyttelyyn "Metamorph" vuonna 2004 ja olemme osallistuneet Biennalen pohjoismaisen paviljongin yhteisnäyttelyihin 1996 ja 2012. Projektejamme on julkaistu kansainvälisessä arkkitehtuurilehdistössä, niin painetuissa lehdissä kuin verkkojulkaisuissa.

Koulutus / tieteellinen pätevyys

Master's degree, Architecture, Helsinki University of Technology

Myöntöpäivä: 26 tammikuuta 1993

Asemat yliopiston ulkopuolella

osakas

2 tammikuuta 1997 → …

Keywords

 • Arkkitehtuuri
 • Hyvinvointirakentaminen
 • Koti
 • Asuminen
 • Sotera
 • Asuntosuunnittelu
 • Rakennussuunnittelu
 • Julkiset rakennukset

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin, joissa Pirjo Sanaksenaho on aktiivinen. Nämä aihemerkinnät ovat peräisin tämän henkilön teoksista. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.
 • 12 Samanlaiset profiilit

Verkko

Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.
Viestisi lähetys onnistui.
Viestiäsi ei lähetetty, koska tapahtui virhe.
Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.