Jarkko Niiranen

 • Rakentajanaukio 4, 02150 Espoo Finland

20032020

Tutkimustuotoksia vuodessa

Jos olet muokannut tietoja Puressa, ne näkyvät pian tässä.

Henkilökohtainen profiili

Tutkimusalue

Työskentelen rakentamisen laskennallisen tekniikan professorina Aalto-yliopiston rakennustekniikan laitoksella.

Vuosina 2013–2018 työskentelin Suomen Akatemian rahoittamana akatemiatutkijana. Sain August-Wilhelm Scheer Visiting Professor -nimityksen Münchenin teknilliseen yliopistoon (TUM) vuoden 2018 toukokuusta elokuuhun, ja sen myötä Honorary Fellow of TUM Institute for Advanced Study (TUM-IAS) -jäsenyyden.

Voin ylpeänä todeta — näinä ylimainonnan ja sekasorron aikoina — että toimin alalla, jonka laajamittainen digitalisoituminen alkoi jo 1970- ja 1980-luvuilla elementtimenetelmään (FEM) perustuvien ohjelmistojen kehittyessä, pohjautuen elementtimenetelmän uranuurtajainsinöörien ja -matemaatikkojen tutkimuksiin, joiden juuret ovat Hrennikoffin ja Courantin matemaattisissa julkaisussa 1940-luvulta.

Tutkimusryhmäni teoreettinen fokus on lähellä omaa tutkimustaustaani teoreettisen ja sovelletun mekaniikan ja numeerisen analyysin risteysalueella, fokuksena kiinteän aineen ja rakenteiden fysikaalis-matemaattiset mallit ja numeeriset menetelmät — koskettaen klassisia aloja kuten laskennallinen mekaniikka, rakenteiden mekaniikka ja laskennallinen rakennetekniikka. Tutkimustiimini keskittyy kiinteän aineen mekaniikan ja rakenteiden mekaniikan malleihin ja laskennallisiin menetelmiin, erityisesti elementtimenetelmän (FEM) ja isogeometrisen analyysin (IGA) teoriaan ja sovelluksiin ohuille rakenteille kuten laatoille, kuorille ja palkeille, yhdistettynä sekä klassisiin että yleistettyihin kontinuumiteorioihin. Tutkimuksemme liikkuu kontinuumimekaniikan malleista, numeeristen menetelmien kautta ohjelmointiin, ohjelmistoihin ja insinöörisovelluksiin kuten rakenneanalyysiin ja rakenteiden suunnitteluun — sekä myös tietokoneavusteisen suunnittelun / rakentamisen tietomallinnuksen (CAD / BIM), tietokoneavusteisen analyysin / elementtianalyysin (CAE / FEA) ja tietokoneavusteisen valmistuksen (CAM) sovelluksiin. Materiaalin mikrorakenteen mallintaminen on yksi laskennallisen lähestymistapamme tärkeä tavoite. Viimeisimpänä tutkimusaiheena ovat olleet hilarakenteiden ja metamateriaalien sekä 3D-tulosten metallin mikrorakenteen mallinnus.

Tutkimusryhmäni soveltava fokus on pienemmän mittakaavan monitahoisten Design+Analysis -tiimien tutkimus- ja opetusprojekteissa, jotka keskittyvät rakennetekniikan laskennallisiin menetelmiin yhdistettynä parametriseen ja algoritmiseen arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Painopisteenä ovat tällä hetkellä isogeometriset menetelmät ohutseinämäisille rakenteille. Uudet materiaalit ja digitaaliset valmistusmenetelmät ovat aihepiirejä, jotka on tarkoitus pitää tutkimusfokuksen rinnalla oleellisina sovelluksiin liittyvinä näkökulmina. Materiaalien mikrorakenteen mallintaminen on laskennallisen lähestymistapamme yksi tärkeä tavoite.

Kaiken kaikkiaan olemme kiinnostuneita sekä akateemisesta yhteistyöstä että teollisuusyhteistyöstä edellä mainituilla aloilla.

TAUSTA

Maisteriopintojeni aikana ja diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen työskentelin muutaman vuoden lujuuslaskennan alalla ohjelmistonkehittäjänä, kunnes aloitin jatko-opinnot Teknillisessä korkeakoulun Matematiikan laitoksella (2002).

Väitöskirjani valmistuttua (2007) työskentelin rakenteiden mekaniikan assistenttina (2007–2009), Suomen Akatemian post-doc -tutkijana (2009–2012), opettavana tutkijana (2012–2013) ja vierailevana post-doc -tutkijana Italiassa (2012/2013).

Vuonna 2013 minut nimitettiin rakentamisen laskennallisen tekniikan apulaisprofessoriksi Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakouluun Rakennustekniikan laitokselle ja pian tämän jälkeen akatemiatutkijaksi. Vuonna 2019 minut nimitettiin vakinaiseksi professoriksi.

Asemat yliopiston ulkopuolella

August-Wilhelm Scheer Visiting Professor 2018 at TUM

1 toukokuuta 201815 elokuuta 2018

Keywords

 • Finite element methods
 • Thin structures
 • Isogeometric analysis
 • Computational structural engineering
 • Adaptive methods
 • Generalized Continuum Mechanics
 • Computational mechanics

Sormenjälki Sukella tutkimusaiheisiin, joissa Jarkko Niiranen on aktiivinen. Nämä aihemerkinnät ovat peräisin tämän henkilön teoksista. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.

Verkko Viimeisin maatasolla toteutettu yhteistyö. Saat syvempiä lisätietoja pisteitä napsauttamalla.

Tutkimustuotos

Anisotropic strain gradient thermoelasticity for cellular structures : plate models, homogenization and isogeometric analysis

Khakalo, S. & Niiranen, J., 1 tammikuuta 2020, julkaisussa : JOURNAL OF THE MECHANICS AND PHYSICS OF SOLIDS. 134, 36 Sivumäärä, 103728.

Tutkimustuotos: LehtiartikkeliArticleScientificvertaisarvioitu

 • 4 Sitaatiot (Scopus)

  A second strain gradient damage model with a numerical implementation for quasi-brittle materials with micro-architectures

  Nguyen, T. H. A. & Niiranen, J., 1 maaliskuuta 2020, julkaisussa : MATHEMATICS AND MECHANICS OF SOLIDS. 25, 3, s. 515-546 32 Sivumäärä, 1081286519884695.

  Tutkimustuotos: LehtiartikkeliArticleScientificvertaisarvioitu

  4 Sitaatiot (Scopus)

  Editorial

  Niiranen, J., 1 tammikuuta 2020, julkaisussa : Rakenteiden mekaniikka. 53, 1, s. II 1 Sivumäärä

  Tutkimustuotos: LehtiartikkeliEditorialScientific

  Open access

  A six-variable quasi-3D model for static analysis of laminated composite plates using isogeometric analysis

  Tran, L. V., Abdel Wahab, M. & Niiranen, J., 1 tammikuuta 2019, Proceedings of the 1st International Conference on Numerical Modelling in Engineering - Volume 1 Numerical Modelling in Civil Engineering, NME 2018. Wahab, M. A. (toim.). s. 135-142 8 Sivumäärä (Lecture Notes in Civil Engineering; Vuosikerta 20).

  Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/konferenssijulkaisussaChapterScientificvertaisarvioitu

 • 1 Sitaatiot (Scopus)

  Continuum damage modelling of quasi-brittle materials by using the material point method

  Tran, Q. A., Nguyen, T., Sołowski, W. T. & Niiranen, J., 2019, Proceedings of the 32nd Nordic Seminar on Computational Mechanics. Niemi, A. H. & Koivurova, H. (toim.). s. 160-161 (Raportti / Oulun yliopisto, Konetekniikka ; nro 9).

  Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/konferenssijulkaisussaConference contributionScientific

  Projektit

  CERES FoldS/ Niiranen

  Niiranen, J. & Kankkunen, T.

  01/01/202031/12/2020

  Projekti: Academy of Finland: Other research funding

  SMP 2018: Mekaniikkapäivät 2018

  Niiranen, J.

  01/05/201831/12/2018

  Projekti: Konferenssit ja seminaarit

  Isogeometriset adaptiiviset menetelmät ohutseinämäisille rakenteille - arkkitehtuurin ja teollisen muotoilun sovellukset rakenne- ja konetekniikassa

  Balobanov, V., Shahzad, S., Niiranen, J., Khakalo, S. & Nguyen, T.

  01/09/201620/09/2018

  Projekti: Academy of Finland: Other research funding

  Palkinnot

  Academy of Finland Postdoctoral Researcher

  Jarkko Niiranen (Recipient), 2009

  Palkinto: Palkinto tai huomionosoitus urasta

 • Academy of Finland Research Fellow

  Jarkko Niiranen (Recipient), 2013

  Palkinto: Palkinto tai huomionosoitus urasta

 • August-Wilhelm Scheer Visiting Professor 2017 / TUM Excellence Initiative

  Jarkko Niiranen (Recipient), 12 joulukuuta 2017

  Palkinto: Palkinto tai huomionosoitus urasta

  Honorary Fellow of TUM Institute for Advanced Studies

  Jarkko Niiranen (Recipient), 12 joulukuuta 2017

  Palkinto: Palkinto tai huomionosoitus urasta

  Aktiviteetit

  International Conference on Isogeometric Analysis

  Jarkko Niiranen (Puheenjohtaja)
  18 lokakuuta 201920 lokakuuta 2019

  Aktiviteetti: Konferenssin, workshopin tai session puheenjohtajana toimiminen

  Rakenteiden mekaniikan seura ry. (Ulkoinen yksikkö)

  Jarkko Niiranen (Jäsen)
  2019

  Aktiviteetti: Luottamustehtävä seurassa tai verkostossa

  Nordic Association of Computational Mechanics (Ulkoinen yksikkö)

  Jarkko Niiranen (Jäsen)
  2019

  Aktiviteetti: Luottamustehtävä seurassa tai verkostossa