Metsähovin radiotutkimusasema

Laitteistot/tilat: Facility

Laitteiden yksityiskohdat

Description

Kuvaus:

Metsähovin radiotutkimusasema on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio. Metsähovissa on vuodesta 1974 asti tutkittu aktiivisia galakseja ja niiden supermassiivisia mustia aukkoja, Auringon aktiivisuutta, sekä tehty havaintoja ja mittauksia mm. aurinkokuntamme planeettoja tutkineiden luotainten rataparametreista. Mittauksia tehdään korkeilla radiotaajuuksilla (2-150 GHz) kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Pääinstrumentin, 14-metrisen radioteleskoopin, lisäksi observatorio operoi lukuisia pienempiä radioteleskooppeja ja -havaintolaitteita. Maailmalla Metsähovi tunnetaan parhaiten pitkistä havaintoaikasarjoistaan: Auringosta tehtyjä radiokarttoja on tehty yli neljäkymmentä vuotta. Myös monet aktiivisten galaksien aikasarjat alkavat 1980-luvun alusta. Yksittäisellä teleskoopilla tehtävien niin sanottujen single-dish -havaintojen lisäksi Metsähovi on mukana kolmessa interferometriaan perustuvassa ns. VLBI-radioteleskooppiverkostossa, joissa useita radioteleskooppeja ympäri maailmaa käytetään yhdessä virtuaalisena, koko maapallon kokoisena radioteleskooppina kuvaamaan ulkoavaruuden kohteita erotuskyvyllä, johon millään muulla laitteella ei voida päästä. Metsähovi on myös ainoa paikka Suomessa ja harvoja maailmalla, jossa alan opiskelijat pääsevät harjoittelemaan radioastronomisten havaintojen tekoa paikan päällä. Metsähovissa työskentelee tutkijoita eri yliopistoista ja laitoksista sekä Suomen ESO-keskuksesta.

Palvelun kuvaus:

Metsähovin radio-observatorion laitteiston pääasiallinen tarkoitus on tähtitieteellisten havaintojen teko radiotaajuuksilla. Laitteistoon kuuluu useita vapaasti suunnattavia radioteleskooppeja, erityisesti MRO-1 (antennin halkaisija 14 metriä; saatavilla olevat havaintotaajuudet: 2, 8, 22, 37, 43, 86, 150 GHz; suojakuvun alla), MCA-1 (antennin halkaisija 5.5 metri, vastaanottimen kaista 4-8 GHz; ulkona), SunAnt (1.8 m; 11.2 GHz; ulkona). Lisäksi erilaiset matalampien taajuuksien antennit ja mittalaitteet seuraavat Auringon purkauksia, radiohäiriöitä, GPS-signaaleja, ym. 14-m radioteleskoopilla voidaan sekä tehdä single-dish -mittauksia että osallistua usean teleskoopin VLBI-mittauksiin. Referenssisignaalia varten on saatavilla aika- ja taajuussignaaleja useasta vetymaser-atomikellosta. Metsähovista löytyy lisäksi laboratoriotilat radioteleskooppien ja vastaanottimien huoltamiseen.

Lisätiedot

NimiMetsähovin radiotutkimusasema
Hankintapvm05/04/1974

Sormenjälki

Tutustu tutkimusalueisiin, joilla tätä laitetta on käytetty. Nämä merkinnät luodaan niihin liittyvien tuotosten perusteella. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.
  • Advanced Radio astronomy in Europe

    Tammi, J. (Vastuullinen tutkija)

    01/01/201231/12/2015

    Projekti: EU: Framework programmes funding