Interview: Suomen malli pelastaisi katulapset

 • Md.Munjur E. Moula

  Lehdistö/media: Esiintyminen mediassa

  Description

  Suomessa vuodesta 2003 asunut bangladeshilainen Munjur E. Moula työskentelee Aalto-yliopiston tutkijana energiateknologian laitoksella.

  Hän tekee vapaa-ajallaan suomalaisille tutuksi Bengalin alueen, johon myös Bangladesh kuuluu, kulttuuria opettamalla tablan ja harmonin soittoa kulttuurikeskus Caisassa.

  Hän on tutkinut Helsingin yliopistolle tekemässään väitöskirjassa katulasten kohtaloa Dhakassa ja kotikaupungissaan Bograssa, jotka sijaitsevat lähellä viime vuosina surullisissa uutisissa tunnetuiksi tulleita paikkoja.

  Bangladeshin Ashuliassa syttyi palamaan tekstiilitehdas marraskuussa 2012. Lähes 120 ihmistä kuoli.

  Viisi kuukautta myöhemmin sortui kahdeksankerroksinen tehdasrakennus Rana Plaza, jonka raunioihin kuoli yli tuhat ihmistä.

  Mitä mieltä olet Bangladeshin tapahtumista?
  "Kamalia uutisia, ei tällaisia osin piittaamattomuudesta johtuvia onnettomuuksia saisi tapahtua. Ne ovat yksilöllisiä tragedioita, mutta paljastavat myös puutteet Bangladeshin sosiaalisissa rakenteissa. Tilannetta ei helpota, että katulasten suuri määrä Bangladeshissa vinouttaa yhteiskunnallisia rakenteita ja estää tervettä kehitystä. Bangladeshissa on arvioiden mukaan ainakin neljä miljoona katulasta."

  Miten onnettomuudet ovat vaikuttaneet Bangladeshin tekstiiliteollisuuden maineeseen?
  "Bangladesh on Kiinan rinnalla maailman suurin tekstiilien tuottaja. Tehdasrakennuksien sortuminen tahraa pahasti bangladeshilaisen tekstiiliteollisuuden, jota maassa on harjoitettu tuhansia vuosia. Bangladeshilaiset värjätyt kankaat ovat kuuluisia jo kaukaisesta historiasta asti.

  Mitä haluaisit viedä Suomesta Bangladeshiin?
  "Ehkä valitsisin suomalaisen koulutusjärjestelmän. Tasaarvoinen koulutus takaisi demokraattisen kehityksen Bangladeshissa, parantaisi työ-oloja ja vähentäisi lapsityövoiman käyttöä. Millään muulla keinolla katulapsia ei saada pois kadulta tai orjatyöstä."

  Entä mitä toisit Bangladeshista Suomeen?
  "Tunnen houkutusta tarjota Bangladeshissa syvään juurtunutta perheyhteisön arvostusta ja merkitystä. Mutta voi olla, että Bangladeshin paras myyntivaltti ovat koulutetut ja työteliäät ihmiset. Suomessa asuvat kolmisentuhatta bangladeshilaista tuovat oman lisänsä suomalaiseen yhteiskuntaan ja rikastuttavat suomalaista kulttuuria."

  Miten bangladeshilainen kulttuuri näkyy Suomessa?
  "Kansainvälisenä äidinkielenpäivänä järjestimme bangladeshilaisille tilaisuuden eilen Helsingissä. Isommin bangladeshilainen kulttuuri ja ruoka näkyvät katukuvassa 13. huhtikuuta, kun vietämme omaa uutta vuottamme."

  Aikajakso22 helmikuuta 2014

  Osallistuminen mediassa

  1

  Osallistuminen mediassa

  • NimiInterview
   Tunnustuksen arvoNational
   Medianimi / kanavaHelsingin Sanomat
   MediatyyppiPrint
   Maa/AlueSuomi
   Julkaisupäivämäärä22/02/2014
   KuvausSuomen malli pelastaisi katulapset
   URL-osoitewww.hs.fi/ihmiset/a1392969412000
   HenkilötMd.Munjur E. Moula