Venäjälle aiemmin vieneiden yritysten vienti sen lähimaihin kasvussa

Max Toikka, Henna Laasonen, Meeri Seppä, Otto Toivanen, Antti Valkonen

Research output: Book/ReportCommissioned report

Abstract

Suomalaisyritysten vienti Armeniaan, Georgiaan, Kazakstaniin ja Kirgisiaan on kasvanut merkittävästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Näillä mailla on läheiset taloussuhteet Venäjän kanssa ja on siksi epäilty, että niitä käytetään kauppapakotteiden kiertämiseen.

Yritykset, jotka veivät tuotteitaan Venäjälle ennen sotaa, ovat lisänneet vientiä mainittuihin neljään maahan voimakkaasti ja vastaavat lähes kaikesta suomalaisyritysten viennistä näihin maihin. Yli sata yritystä on aloittanut viennin näihin Venäjän lähimaihin vasta sodan alkamisen jälkeen. Uusista vientiyrityksistä suurin osa on sellaisia, joilla on aiemmin ollut vientiä Venäjälle.

Aiemmin Venäjälle vieneet yritykset ovat vieneet tarkasteltuihin neljään maahan etenkin koneita, laitteita ja kulkuneuvoja. Osa tuotteista on Venäjän vastaisten pakotteiden piirissä. Edellä mainittujen Venäjän lähimaihin suuntautuvan viennin kasvu herättää huolia siitä, että suomalaisyritysten näihin maihin vietäväksi kirjattuja pakotteiden alaisia tuotteita päätyy tosiasiassa Venäjälle.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherValtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT)
Number of pages9
Publication statusPublished - 3 Mar 2023
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameDatahuone Policy Brief
No.1
Volume2023

Cite this