"Vain metro ja kauppakeskusko lapsillemme?”

Research output: Contribution to conferenceAbstractScientificpeer-review

Abstract

Tapiola on ollut tunnettu suomalaisena modernismin kaupunki-ihanteena yli puoli vuosisataa. Otto-Iivari Meurmanin ajatusten mukaisesti puistomaiset asuinalueet levisivät ympäristöön ja aikakauden nimekkäät arkkitehdit olivat suunnittelijoina. 80-luvulla keskustaan rakennettiin lisää kerrostaloja ja liiketiloja, joiden julkisivut alkoivat näyttää rappeutuneilta ja lisärakentamista odottavilta jo vuosituhannen vaiheessa. Mutta vasta Länsimetro ryöpsäytti kunnolla uudisrakentamisen liikkeelle.
Kaupunkisuunnittelijana ymmärrän metron merkityksen Espoon kaupungistumiselle: Metroasemat ovat liikenteen ja ihmisvirtojen solmuja ja sellaisina luonnollisesti ns. korkean rakentamisen kohteita. Suhtautumiseni Tapiolaan on kuitenkin toinen, koska asukkaana olen pian kymmenen vuotta joutunut kulkemaan läpi purku- ja rakennustyömaiden. Arkinen liikkuminen on ollut varovaista erilaisten kaivantojen ja kasojen kiertämistä eikä lähiympäristössä ole ollut enää mitään esteettisesti elähdyttävää.
Tapiolan rakentamista ja purkamista voi esitellä nopeasti ilma- ja viistokuvilla vuodesta 1950 aivan viime aikoihin asti. Tutkija on mahdollista käyttää ja tulkita myös omaa ja arkista lähiympäristöäni. Olen satunnaisesti valokuvannut työmatkallani Tapiolasta Otaniemeen vuodesta 2008.
Julkisivuiltaan rapautuneen 70-8o-luvun vaihteen ympäristön katoaminen ei sinänsä ole huolestuttanut mutta nyt kadottamisuhkan alla ovat ns. alkuperäiset ikoniset kohteet kuten Uimahalli ja Heikintori. Tapiola on hyvin laajana mukana valtakunnallisesti arvokkaiden rakennetun kulttuuriympäristökohteiden listauksessa, jonka valtioneuvosto on vahvistanut 2009, mutta asemakaavaprosessissa kunta tarkemmin päättää, miten kaupunki elää eteenpäin.
Original languageFinnish
Publication statusPublished - 26 Apr 2019
MoE publication typeNot Eligible
EventKaupunkitutkimuksen päivät: Arjen kaupunki - Tieteiden talo , Helsinki, Finland
Duration: 25 Apr 201926 Apr 2019
http://www.kaupunkitutkimuksenpaivat.net/

Conference

ConferenceKaupunkitutkimuksen päivät
Country/TerritoryFinland
CityHelsinki
Period25/04/201926/04/2019
Internet address

Cite this