Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (Tesi) arviointi

Kimmo Halme, Markku Maula, Gordon Murray, Vesa Salminen, Anne-Mari Järvelin, Heidi Uitto, Elisabeth Zaparucha, Heike Nachtigali, Teresa Moreno Martos

Research output: Book/ReportCommissioned report

Abstract

Arvioinnin kohteena on ollut työ- ja elinkeinoministeriön omistajaohjauksessa toimiva Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (Tesi). Tesi on vuonna 1995 perustettu valtion omistama pääomasijoitusyhtiö, joka tekee vähemmistösijoituksia rahastoihin ja kohdeyrityksiin samoin ehdoin yksityisten sijoittajien kanssa.

Arviointi tarkastelee Tesin toiminnan tehokkuutta, vaikuttavuutta ja yhteistyötä osana julkisen yritysrahoituksen kokonaisuutta pääomasijoitusmarkkinoilla vuosina 2015–2022.

Pitkäjänteisen valtiollisen sijoittajan merkitys on korostunut epävarmoissa markkinatilanteissa ja markkinahäiriöissä. Viime vuosina erityisesti ilmastokriisi, koronapandemia ja Ukrainan sota ovat korostaneet Tesin roolia yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa ja akuuttien markkinahäiriöiden tasaajana. Tesin toiminta muun muassa koronapandemian yhteydessä on laajasti koettu onnistuneena ja tärkeänä.

Tesin rooli suomalaisessa pääomasijoitusmarkkinassa on merkittävä ja sen toiminta koetaan laadukkaana ja asiantuntevana. Kriittiset näkemykset liittyvät lähinnä Tesin koettuun portinvartijarooliin uusien rahastojen perustamisessa, sekä jossain määrin suoriin sijoituksiin. Tesillä on myös suuri merkitys tiedon tuottajana, sparraajana ja verkostojen rakentajana.

Arviointi sisältää suosituksia sekä Tesin toiminnan kehittämiseksi että koko julkisen pääomasijoitustoiminnan vaikuttavuuden parantamiseksi.
Original languageEnglish
PublisherTyö- ja elinkeinoministeriö
Number of pages205
ISBN (Electronic)978-952-327-633-8
Publication statusPublished - 15 Aug 2023
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTyö- ja elinkeinoministeriön julkaisuja
PublisherTyö- ja elinkeinoministeriö
No.35
ISSN (Electronic)1797-3562

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (Tesi) arviointi'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this