Sota Ukrainassa: Vaikutus Venäjän-kauppaa käyneisiin suomalaisyrityksiin – Seurantaraportti

Max Toikka, Henna Laasonen, Tanja Saxell, Meeri Seppä, Otto Toivanen, Antti Valkonen

Research output: Book/ReportCommissioned report

Abstract

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, minkä takia sitä vastaan on asetettu merkittäviä talouspakotteita. Yritykset ovat myös vapaaehtoisesti vähentäneet taloudellisia yhteyksiään Venäjään. Tässä raportissa tutkitaan sodan taloudellisia vaikutuksia suomalaisiin ennen sotaa Venäjän-kauppaa käyneisiin yrityksiin verrattuna muihin ulkomaankauppaa käyneisiin yrityksiin. Raportti on jatkoseurantaa Datahuoneen syyskuussa 2022 julkaisemalle selvitykselle. Raportin päätulokset voi tiivistää seuraavasti:

1. Sodan alettua Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten kokonaisvienti ja -tuonti vähenivät selvästi suhteessa vertailuryhmän yrityksiin. Lisäksi moni Venäjän-kauppaa käynyt yritys lopetti vienti- tai tuontitoiminnan kokonaan. Venäjälle vieneiden yritysten kokonaisvienti on kuitenkin toipunut syksyllä 2022 melko lähelle vertailuryhmän tasoa. Tämä viittaa siihen, että Venäjälle vieneet yritykset ovat kyenneet korvaamaan Venäjän-vientiä muilla vientimarkkinoilla.

2. Sota ei ole vaikuttanut merkittävästi Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liikevaihtoon, palkansaajien määrään tai palkkasummaan, joten sodan vaikutukset näiden yritysten liiketoimintaan ovat pienet viennin ja tuonnin supistumisesta huolimatta.

3. Tutkimuksen perusteella erityiset tuet Venäjän-kauppaa käyneille yrityksille eivät ole tarpeellisia. Sota on haitannut eniten merkittävästi Venäjästä riippuvaisia yrityksiä, joiden kohdalla kyse on osittain liiketoimintariskin realisoitumisesta.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherValtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT)
Number of pages13
Publication statusPublished - 17 Feb 2023
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameDatahuone-raportti
No.2
Volume2023

Cite this