Puu- ja savipohjaisten rakennusmateriaalien ominaisuuksia ja sisäilmaemissioiden on-line havaintoja

Mirja Salkinoja-Salonen, Salla Venäläinen, Timo Hokkanen, Vesa T. Korhonen, Arto Visala, Panu Harmo, Juha Vinha

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionProfessional

Abstract

Ecosafe on ympäristöministeriön, yritysten ja yliopistojen yhteishanke ja tutkii kotimaista savetettua kutteria eristeenä ja savea esimerkiksi seinärappauksena 2100-luvun olosuhteisiin soveltuvassa rakentamisessa. Tavoitteena on kehittää teollistettavia tuotteita, jotka ovat hiiliviisaita ja kosteusturvallisia sekä täyttävät lämpö- ja äänieristyksen, paloturvallisuuden ja uutena mittarina mikrobiturvallisuuden vaatimukset.

Lämpöeristeisiin kohdistuu sisä- ja ulkoilman lämpötila- ja kosteusolosuhteiden vaihtelusta johtuvaa rasitusta. Eristeisiin voi muodostua ns. aox-homeita, jotka emittoivat sisäilmaan ihmiselle haitallisia tVOC-päästöjä, jotka liikkuvat kaasuina tai vesihöyryn mukana ilmateitse esim. keuhkoihin. Aox-homeet sietävät homeiden kasvua rajoittavia biosideja kuten booria. Lisäksi materiaalien rikki voi pelkistyä bakteerien toimesta terveydelle haitalliseksi rikkivedyksi[4].

Savetus alensi eristeen suhteellista kosteutta (RH) jopa 6 prosenttiyksikköä. Kutterinlastun päästöjä tutkittiin sekä savilisäyksellä että ilman, suljetuissa kammiossa 10 - 30 d ajan. Kammioon kytkettyjen antureiden avulla materiaalien hiilidioksidi- ja tVOC-emissioita tarkasteltiin kosteutta varioiden jatkuvatoimisesti.

Mittauksissa havaittiin, että kutterinlastun savettaminen lievästi emäksisillä rautapitoisilla savilla, joiden kalium/natrium-suhde oli korkea, vaimensi kutterinlastun tVOC-emissioita muuntaen ne terveydelle haitattomaksi hiilidioksidiksi.
Original languageFinnish
Title of host publicationOtsikko Rakennusfysiikka 2021 (26.-28.10.2021, Tampere) : uusimmat tutkimustulokset ja hyvät käytännön ratkaisut. Vol. 1
Pages295-300
ISBN (Electronic)978-952-03-2145-1
Publication statusPublished - 26 Oct 2021
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventRakennusfysiikka - Tampere, Finland
Duration: 26 Oct 202128 Oct 2021

Seminar

SeminarRakennusfysiikka
Country/TerritoryFinland
CityTampere
Period26/10/202128/10/2021

Cite this