Los dibujos de Aldo van Eyck para Loenen aan de Vecht: un laberinto hecho de cosas

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Researchers

Research units

Abstract

In 1964, Aldo and Hannie van Eyck moved from Amsterdam to Loenen aan de Vecht, refurbishing an old building along the Vecht River, that has remained unpublished until today. In their house, inhabited until 1999, Van Eyck used the same architectural strategies as in his most famous projects, building an interior that reflects his way of life. This brief essay focuses in the drawings made by the architect during the design process, shown here for the first time, which reveal a composition of autonomous elements studied one by one. The drawings, a mixture of sketches and scale plans, present a house made of things, a labyrinth that requires the participation of the visitor in order to be comprehensible. After all, drawing is not a tool of representation but an instrument that facilitates thinking.

Details

Translated title of the contributionAldo van Eyck's drawings for Loenen aan de Vecht: a labyrinth made of things
Original languageMultiple languages
Pages (from-to)140-151
Number of pages12
JournalEGA-REVISTA DE EXPRESION GRAFICA ARQUITECTONICA
Volume24
Issue number36
Publication statusPublished - Jul 2019
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

    Research areas

  • aldo van eyck, team 10, domesticity, housing, post-war architecture, labyrinthian clarity, LOENEN AAN DE VECHT, OWN HOUSE, LABYRINTHIAN CLARITY, VAN EYCK

Download statistics

No data available

ID: 35472120