Le jardin des espèces - Lajien puutarha

Mikko Koivisto, Outi Koivisto

Research output: Artistic and non-textual formExhibitionArt in coproductionpeer-review

Abstract

Outi ja Mikko Koivisto: Le jardin des espèces — Lajien puutarha
Michel Foucault, joka tutki tiedonkäsitysten ja ajattelujärjestelmien muutoksia suuressa mittakaavassa ja pitkällä aikavälillä, kuvaa 1700-luvulla vallinnutta pyrkimystä järjestää taudit ja sairaudet lääketieteen luokittelukäytäntöjen mukaan. Proto-psykiatrinen lääketiede lähestyi hulluutta joukkona tauteja, ja tieteenalan silloisen käytännön mukaisesti niitä jaoteltiin kasvitieteestä lainatun taksonomian mukaisesti. Tavoitteena oli että hulluus – kuten muutkin taudit – jakaantuisi kuntiin, luokkiin, sukuihin ja lajeihin, muodostaen lopulta johdonmukaisesti rakentuvan puutarhan. Tätä taustaa vasten on merkillepantavaa Lapinlahden sairaalan pitkäaikainen ylilääkäri (1868-1904), Anders Thiodolf Saelan, oli myös ansioitunut kasvitieteilijä.
Vaikka psyykkisten sairauksien diagnostiikka onkin käynyt läpi valtaisia mullistuksia ja reformaatioita 1700-luvun jälkeen, on kasvikunnalla ja ihmisen psyykellä oma yhteytensä myös nykypsykiatriassa. Tämä yhteys näkyy kasvimetaforina esimerkiksi kuvattaessa ihmistä, joka on menettänyt kykynsä tietoisuuteen, toimintaan ja kommunikaatioon: hän on vegetatiivisessa tilassa.
Näyttely käsittelee sairauden, hulluuden, tutkimuksen sekä luonnon ja luonnollisuuden temaattisia yhteyksiä taiteen keinoin. Näyttelyn nimi viittaa lukuun Le fou au jardin des espèces (Hullu lajien puutarhassa) Michel Foucault’n hulluuden historiaa tutkivassa teoksessa Folie et déraison: Histoire de la folie à l’âge classique.

Outi Koivisto on kuvataiteilija, joka työskentelee erilaisin piirtämisen ja taidegrafiikan tekniikoin. Hän on tehnyt myös väliaikaisia teoksia kaupunkitilaan. Hän on keskittynyt taiteellisessa työskentelyssään ympäristön ja havaintokokemuksen teemoihin.
Mikko Koivisto tekee taidekasvatuksen alan väitöstutkimusta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hänen tutkimuksensa käsittelee mielenterveysongelmien stereotyyppisiä kuvaamistapoja sekä taiteellisen ilmaisun, erityisesti rap-musiikin, mahdollisuuksia näiden stereotypioiden kritisoimisessa.
Le jardin des espèces on Outi ja Mikko Koiviston ensimmäinen yhteinen näyttely. Taiteen edistämiskeskus on tukenut Outi Koiviston työskentelyä.
Original languageEnglish
Place of PublicationHelsinki
Publication statusPublished - 7 Nov 2017
MoE publication typeF2 Public partial realisation of a work of art
EventOuti ja Mikko Koivisto: Le jardin des espèces — Lajien puutarha - Galleria Lapinlahti, Helsinki, Finland
Duration: 8 Nov 201726 Nov 2017
http://lapinlahdenlahde.fi/fi/events/8-26-11-mika-elo-kivet-ja-me-outi-mikko-koivisto-le-jardin-des-especes-lajien-puutarha/

Cite this