Land use fees and development compensations- a study of the legal aspects of practices related to land use agreements

Research output: Book/ReportCommissioned report

Abstract

Selvityksessä on tarkasteltu maankäyttösopimuksia ja kehittämiskorvauksia koskevia käytänteitä sekä arvioitu oikeudelliselta kannalta käytänteiden suhdetta erityisesti maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 12 a luvun sääntelyyn. Selvitystarve liittyy ympäristöministeriössä vireillä olevaan maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistukseen.

Maankäyttösopimusten käyttöala näyttää useimmissa kaupungeissa rajautuneen vain asemakaavamuutoksiin ja siten lisä- ja täydennysrakentamishankkeisiin. Kehittämiskorvauksia ei käytännössä määrätä, mutta niillä on periaatteellinen merkitys arvioitaessa esimerkiksi maankäyttösopimusten sopimus- ja hallinto-oikeudellista kohtuullisuutta.

Maankäyttösopimuksin perittävien maankäyttömaksujen määrittelykäytäntö on varsin vaihtelevaa. Useimmiten kaavamuutoksen yhteydessä peritään maksuna noin 40–60 %:a tontin arvonnoususta. Toisaalta eräät kaupungit myöntävät maksuista alennuksia esimerkiksi täydennysrakentamisen edistämiseksi.

Selvitysaineiston valossa maksujen kustannusvastaavuus ei ole kovinkaan avointa ja läpinäkyvää. Pikemmin vaikuttaa siltä, että maksuja peritään useissa tapauksissa arvonnousuperusteisesti ikään kuin arvonnousun leikkaamiseksi, vaikka arvonleikkausmekanismin luominen ei ole ollut lainsäätäjän alkuperäisenä tarkoituksena.

Maankäyttömaksujen kustannusvastaavuutta, läpinäkyvyyttä ja sopimusosapuolten välistä tasapainoa tulisi lisätä uudessa maankäyttö- ja rakennuslaissa. Tätä voidaan edistää erityisesti selkeyttämällä maankäyttösopimuksen ja kehittämiskorvauksen keskinäistä suhdetta, säätämällä tarkemmin maankäyttösopimuksen sallitusta ja kielletystä sisällöstä sekä lisäämällä yhdyskuntarakentamisen kustannustietojen avoimuutta
Translated title of the contributionLand use fees and development compensations- a study of the legal aspects of practices related to land use agreements
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherYMPÄRISTÖMINISTERIÖ
Number of pages102
Volume4:2020
ISBN (Electronic)978-952-361-044-6
Publication statusPublished - 2020
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameYmpäristöministeriön julkaisuja
PublisherYmpäristöministeriö
No.4
Volume2020
ISSN (Electronic)2490-1024

Keywords

  • maankäyttö- ja rakennuslaki
  • maapolitiikka
  • kunnat
  • oikeustiede
  • maankäyttösopimus

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Land use fees and development compensations- a study of the legal aspects of practices related to land use agreements'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this