Kilpisjärven poliittinen luonto: Matkoja Käsivarren kulttuurimaisemissa

Tapio Nykänen (Editor), Leena Valkeapää (Editor)

Research output: Book/ReportAnthologyScientificpeer-review

Abstract

Miksi Kilpisjärven ympäristössä ei ole kansallispuistoa? Kuuluuko poro luontoon? Miksi nyt pohditaan, mitä maisemalle pitäisi tehdä?

Enontekiön Käsivarsi on suomalaisittain ainutlaatuista seutua. Alueella sijaitsevat Suomen ainoat yli tuhatmetriset tunturit sekä maan korkein kohta Halti. Kalkkipitoinen maa elättää kasvistoa, jota ei muualla maassa tavata. Kilpisjärven ympäristöllä on suurta kansallista merkitystä sekä matkailun että tieteen näkökulmista.

Saamelaisille Käsivarsi on muinaista kulttuurimaisemaa, jota esi-isät ovat asuttaneet ylimuistoiset ajat. Satunnaisen kulkijan silmään autiolta näyttävä tunturimaa on porosaamelaisten kotipiiriä, jossa he yhä elävät.

Kilpisjärven poliittinen luonto. Matkoja Käsivarren kulttuurimaisemassa tarjoaa uusia näkökulmia Käsivarteen. Samalla se kertoo erilaisten luontokäsitysten taustalla olevista arvovalinnoista ja niiden konflikteista. Monitieteisen teoksen tekstit käsittelevät Kilpisjärven seudun luontoa ja kulttuureja yhteiskuntatieteen, taiteellisen ajattelun, kielentutkimuksen, oikeustieteen, luonnontieteen ja matkailututkimuksen näkökulmista.

Kirjoittajat:Tapio Nykänen, Taarna Valtonen, Maria Tuomi & Virve Ravolainen, Tapio Nykänen & Leena Valkeapää, Leena Heinämäki, Anne –Maria Magga & Eija Ojalatva, Sirpa Karjalainen, Outi Rantala, Seija Tuulentie, Zoe Koivu, Henri Wallen, Tapio Nykänen & Annu Perälä, Pekka Huima
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherSuomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS
Number of pages365
ISBN (Print)978-952-222-725-6
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeC2 Edited books

Publication series

NameSuomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia
No.1422
ISSN (Print)0355-1768

Cite this