Keskusteluja kauneudesta arkkitehtuurissa

Research output: Book/ReportBookProfessional

Abstract

Vietämme suuren osan ajasta rakennetussa ympäristössä, jossa uusi arkkitehtuuri saa harvoin ylistystä. Uutiskynnyksen ylittää useimmin ”ruma rakennus”, ja kansa vaatii vanhoja tyylejä takaisin. Arkkitehtuurin on oltava kestävää, toimivaa ja kaunista, sillä meillä kaikilla on tarve ja oikeus hyvään ympäristöön.

Sanonnan mukaan makuasioista ei kannata kiistellä, mutta keskustella kannattaa. Tämä teos valaisee rumuuden sijasta kauneutta – ja ääneen pääsevät arkkitehdit itse.

Teoksessa arkkitehti ja tutkija Helena Teräväinen keskustelee kauneudesta kymmenen arkkitehdin kanssa. He kertovat omista tavoitteistaan ja keinoistaan edistää hyvää arkkitehtuuria ja korkealaatuista ympäristöä. Mutta määrittääkö talous ja kestävyyden vaatimukset kaiken suunnittelutyössä? Jääkö kauneudelle sijaa? Kauneudesta puhuvat työkseen suunnittelevat, rakennuksia tilaavat, arkkitehtuurista kirjoittavat sekä tulevia ammattilaisia opettavat arkkitehdit. Kauneuden ohella heitä puhututtaa moniaistinen tilakokemus, valo, väri, mittasuhteet ja yksityiskohdat.

Helena Teräväisen kanssa keskustelevat: Asmo Jaaksi, Aino Niskanen, Rainer Mahlamäki, Kaarin Taipale, Anssi Lassila, Jussi Aittoniemi, Jorma Mukala, Matti Heikkinen, Kaisa Sippola, Teemu Hirvilammi
Original languageFinnish
PublisherAalto ARTS Books
ISBN (Print)978-952-64-0433-2
Publication statusPublished - 2021
MoE publication typeD5 Text book, professional manual or guide or a dictionary

Publication series

NameAalto-yliopiston julkaisusarja Taide + muotoilu + arkkitehtuuri
No.2
Volume2021
ISSN (Print)1799-4837

Cite this