Elinvoimainen taajama: Työpaperi / 1: Lähtötilanteen kartoitus ja kehittämisprosessin kuvaus

Jonna-Sarianne Taegen, Ira Verma, Susanna Leppänen, Jenni Merinen, Pirita Nykänen

Research output: Book/ReportCommissioned report

Abstract

Elinvoimainen taajama -hankkeessa tavoitteena on tunnistaa pienten kuntien kehittämishaasteet ja -vahvuudet resursseineen sekä yhdyskuntarakenteen ja rakennuskannan tasolla. Tältä pohjalta luodaan realistisia ratkaisuja taajamien kehittämiseksi, jotta ne vastaisivat naiden kuntien tulevien vuosien väestön tarpeisiin.

Tässä työpaperissa kuvataan taajamien muutosta viime vuosikymmeninä sekä tulevina vuosikymmeninä ennusteiden perusteella. Kotimaisten ja kansainvälisten esimerkkien avulla esitellään erilaisia ratkaisuja saavutettavuuden, palvelujen, asumisen ja yhteisöllisyyden näkökulmasta.

Taajamien kehittämisprosessia kuvataan lyhyesti eri vaiheineen sekä kartoitus- ja arviointimenetelmien kautta. Kehittämisessä erityinen painopiste on olemassa olevan rakennuskannan hyödyntämisessä ja kehittämisessä, myös palvelujen tarvetta ja niiden verkottamista tullaan tarkastelemaan.

Tätä raporttia täydennetään hankkeen kokemusten ja tulosten perusteella. Koko hankkeen tuloksena syntyy kehittämisprosessi ja -ratkaisuja, joita voidaan hyödyntää yleisesti kuntien taajamien kehittämisessä. Niistä raportoidaan loppuraportissa vuona 2020.

Tämä työpaperi on tarkoitettu kuntien ja Aalto-yliopiston opinnäytetyöntekijöiden sekä muiden aihepiiristä kiinnostuneiden kaytt66n kuvaamaan suuntaviivoja ja keskeisiä näkökulmia pienten kuntien taajamien kehittämiseen sekä avaamaan kehittämisprosessia suunnitelmien aikaansaamiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherAalto University
Number of pages44
ISBN (Electronic)978-952-60-8408-4
Publication statusPublished - 2019
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameAalto-yliopiston julkaisusarja TAIDE + MUOTOILU + ARKKITEHTUURI
No.3
Volume2019
ISSN (Print)1799-4837
ISSN (Electronic)1799-4845

Keywords

 • kunnat
 • taajamien kehittäminen
 • palvelut
 • saavutettavuus
 • asuminen
 • yhteisöllisyys
 • Elinvoimainen taajama

  Sanaksenaho, P., Verma, I. & Taegen, J.

  01/09/201830/09/2020

  Project: Other external funding: Other public funding

Cite this