Simultaneous Immuno assay and electrochemical selective Detection of hEalth Analytes

Project Details

Description

Terveyden hoidossa mitataan erilaisia indikaattoreiksi soveltuvia bio-merkkiaineita vasta-aineiden avulla. Näin voidaan potilaan terveyden tilasta ja sairauksista saadaan nopea tilannekuva. Useat merkkiaineet ja lääkeaineet ovat pienikokoisia molekyylejä, joiden kvantitatiivinen määritys vasta-aineilla on erittäin vaikeaa. Yleisesti lääkeaineiden vaikutus on verrannollinen pitoisuuteen veressä. Lääkkeen ohjeannostuksilla pitoisuus veressä kuitenkin vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu mm. henkilön terveydentilasta, aineenvaihdunnasta ja esim. perintötekijöistä. Tällä hetkellä lääkeaineiden tarkka määritys voidaan toteuttaa laboratoriokokeilla (esim. käyttäen massaspektrometriaa) mikä edellyttää usean ml kokoisen verinäytteen ja kymmeniä minuutteja aikaa. Tavallisesti lääkkeet annostellaankin seuraamalla potilaan oireita ja vasteena syntyviä bio-merkkiaineita. Tällöin hoitoon liittyy runsaasti lääkkeen liialliseen tai liian alhaiseen annostukseen sisältyviä riskejä.

Ratkaisumme on kehittää lateraalivirtaukseen perustuva vasta-ainetestaus, johon on integroitu sähkökemiallinen anturi. Näin voimme samasta verinäytteestä määrittää taudista johtuva bio-merkkiaine ja taudin hoitamiseen käytettävän lääkeaineen pitoisuus.

Uuden vierihoidon laitteen globaalien markkinoiden arvioidaan olevat miljardin USD suuruusluokkaa. Tämä kasvava tarve johtuu mm. ikääntyvien ihmisten suhteellisen osuuden nopeasta kasvusta, antibiooteille resistenttien mikrobien lisääntymisestä ja digitaalisen terveystiedon merkityksen kasvusta. Tällä hetkellä vierihoitoon soveltuvia, lääkeaineen pitoisuuden mittaavia laitteistoja ei ole saatavilla.
Short titlePrepIDEA
AcronymPrepIDEA
StatusFinished
Effective start/end date01/12/201831/05/2019