Predictricity

Project Details

Description

Ilmastonmuutoksen vaikutusten alkaessa tuntua on uusien energiaratkaisujen maailmanlaajuinen vallankumous välttämätön. Uusien energiaratkaisujen vallankumouksen suuri haaste on erilaisten hajautettujen energiaresurssien oikea-aikaisen saatavuuden varmistaminen sähköverkoissa. Säätösähkömarkkinat muodostavat valtakunnallisen mekanismin tähän pääsemiseksi ilman valtiontukia. Energiaresurssien omistajat ja haltiat tarjoavat alati energiaresurssejaan huutokauppaperiaatteella toimivilla säätösähkömarkkinoilla – ja heidän on alati tehtävä hyviä liiketoimintapäätöksiä voidakseen toimia voitollisesti. Nämä päätökset tehdään yleensä virtuaalivoimalaa (virtual power plant) käyttäen, joko asiantuntijan toimesta tai automaattisesti.
Predictricity-yhteishanke soveltaa tekoälyä ennustamiskyvykkyyksien kehittämiseksi virtuaalivoimaloiden yhteyteen ja voitollisten liiketoimintapäätösten tekemisen tueksi. Ennustamisessa keskitytään säätösähkömarkkinoihin ja energiaresurssien joustokykyyn lyhyen aikajänteen markkinoiden kannalta. Yhteishankkeessa kehitetään ennustin-sovelluksia, joiden kautta ennusteet ovat saatavilla, kun markkinapaikalla tarvittavat päätökset tarjouksia varten on tehtävä.
Yhteishankkeessa keskitytään Suomen, Pohjoismaiden ja muiden EU-maiden sähkömarkkinoihin, sillä nämä maat - erityisesti Suomi - ovat olleet edistyksellisiä relevantin avoimen datan tuottamisessa. Projektissa myös seurataan aktiivisesti meneillään olevaa Euroopan säätösähkömarkkinoiden harmonisointia ja ennakoidaan tämän kehityksen seurauksia ennustamiskyvykkyyksien kehittämiselle. Pääasiallisen kiinnostuksen kohteena ovat taajuusohjattu käyttöreservi- ja taajuudenhallintareservimarkkinat.
Short titlePredictricity
StatusActive
Effective start/end date01/04/201930/09/2022

Research Output

  • 1 Review Article

Toward Intelligent Industrial Informatics: A Review of Current Developments and Future Directions of Artificial Intelligence in Industrial Applications

De Silva, D., Sierla, S., Alahakoon, D., Osipov, E., Yu, X. & Vyatkin, V., Jun 2020, In : IEEE INDUSTRIAL ELECTRONICS MAGAZINE. 14, 2, p. 57-72 16 p., 9127167.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Open Access
File
  • 2 Citations (Scopus)
    89 Downloads (Pure)