Mona Lisa ja muita terapeuttisia taidehymyjä, toim. Sari Valto (YLEI

Press/Media: Media appearance

Period22 Sep 2020

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleMona Lisa ja muita terapeuttisia taidehymyjä
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletYLE
  Media typeRadio
  Duration/Length/Size53 min
  CountryFinland
  Date22/09/2020
  DescriptionKun taideterapeutti ja kuvataiteilija Krista Launonen sai tietää sairastavansa vaikeaa, kroonista syöpää, hänen maailmansa romahti. Hoidot ovat olleet raskaita ja kivuliaita. Mutta Krista lähti sinnikkäästi etsimään pimeyden keskelle valoa ja iloa sieltä, mistä hän on ennenkin sitä löytänyt. Taidehistoriasta. Hän halusi etsiä hymykuvia ”asuttamaan kehoaan”, jotta saisi ajatuksensa pois sairaudestaan.
  Mutta löytyikö hymykuvia? Esimerkiksi Lontoon Tate Britainin museo näytti äkkiseltään olevan täynnä synkkiä ja tuskaisia tauluja. Krista alkoi käydä vuosisatoja läpi ja metsästää maalauksia, jotka pursuaisivat elämäniloa. Ja löytyihän niitä lopulta. Jokaiselta aikakaudelta hän poimi yhden merkkiteoksen. Hymymatkallaan Krista Launonen myös kamppaili sen kanssa, voiko hän hyväksyä sairauden olevan nyt osa elämäänsä. Taidetta tutkimalla hän on löytänyt mielenrauhan. Tästä kaikesta hän kertoo kirjassaan Hymyn salaisuus.
  Mutta miten elämänilo sitten näyttäytyy taiteessa? Pitääkö taiteen ylipäätään olla mieltä kohottavaa vai tulisiko sen pyrkiä saamaan muutosta aikaan ihmisessä ja laajemmin yhteiskunnassa? Näitä kysymyksiä ja Kristan valitsemia teoksia puivat nyt Sari Valton johdolla Krista Launonen sekä taidehistorian yliopistonlehtori Riikka Haapalainen Aalto-yliopistosta.


  Producer/AuthorSari Valto
  URLhttps://areena.yle.fi/audio/1-50583337
  PersonsRiikka Haapalainen